Pe final de 2023 - început de 2024, atunci când am elaboratul bugetul companiei, am planificat ca în 2024 să avem venituri de 6,5 milioane de lei. Atestam deja o scădere cu 33% a veniturilor înregistrate în 2023 comparativ cu 2022, așa că nu ne-am avântat prea mult. Am făcut o planificare rațională, să avem cu doar 70 de mii de lei mai mult decât în 2023. N-am ajuns acolo. În 2024 am înregistrat venituri cu peste 600 de mii de lei mai mici decât în 2023. Trendul descendent continuă și o face din mai multe direcții (scad vânzările, dar scad și granturile).
Veniturile Interact Media SRL. Comparație 2023 VS 2024
AGORA
Sursele de finanțare continuă să fie aproximativ aceleași, cu doi piloni principali: 51% - granturi, 46% - venituri din activitatea economică (publicitate și prestări servicii).
Structura veniturilor Interact Media în 2024
AGORA
Ce granturi am administrat în 2024
În al 11-lea an de AGORA am implementat șapte proiecte de grant, oferite de: Internews-SIDA, People In Need, International Media Support, Promo-LEX, USAID MISRA, USAID MRI, UNDP. Pe final de an, am reușit să obținem un grant și de la Ambasada SUA, dar care rămâne suspendat deocamdată. Într-un articol scris la acest subiect de colega Marcela Vovc, am punctat că am intrat în 2025 cu proiecte și planuri de lucru deja aprobate pentru următorii doi ani, precum dezvoltări IT, lansări de proiecte și produse noi, organizare de evenimente. Toate sunt puse acum pe pauză, continuitatea - incertă.
Ne afectează? DA.
Vom înceta să mai scriem și să facem media? Cu siguranță, NU.
În 2024, grație sprijinului oferit de parteneri, am reușit să achităm o parte din salarii și să acoperim din cheltuielile administrative, contabilitate, chirie, HR, achiziție de echipamente noi. Tot cu ajutorul lor, am derulat câteva proiecte de conținut și, pe final de an, am reușit să urcăm un munte, la propriu.
Ce clienți ne-au fost aproape
Pe partea de vânzări, ne bucurăm de colaborarea constantă cu o serie de clienți fideli, care au contribuit la dezvoltarea și sustenabilitatea AGORA. Printre aceștia se numără companii private și agenții de comunicare, organizații media independente, instituții internaționale.
Campania implementată pe final de an de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și AGORA, pe subiectul violenței obstetricale, e un exemplu relevant de jurnalism cu impact social, demonstrând că parteneriatele media eficiente nu se bazează doar pe beneficii comerciale, ci și pe schimbări pe termen lung. Acest model de parteneriat media arată că presa poate fi un catalizator pentru discuții și reforme esențiale într-o societate.
Și pentru că ne-ați ales, astăzi, acesta e felul nostru de a vă mulțumi.
Cât am cheltuit și pentru ce
Costurile și cheltuielile noastre în 2024 s-au ridicat la 6,4 milioane de lei, depășind cu 600 de mii de lei veniturile. Totuși, acestea sunt cu 1,6 milioane mai mici decât în 2023. Da, am reușit să reducem costurile și cheltuielile. Am redus costurile producției de conținut, a serviciilor prestate clienților, dar și alte cheltuieli administrative. La fel de adevărat este că în acest an am investit mai puțin în dezvoltare de tehnologii, membership și aproape deloc în e-shop. Cu regret.
Analiza fluxului de numerar, arată clar - cei mai mulți bani se duc lună de lună pe salarii (aproape 4 milioane de lei în 2024), urmate de plățile către furnizori (1,7 milioane de lei) și impozitele / plățile la bugetul de stat (peste un milion de lei).
Fluxul de numerar Interact Media SRL, 2024
AGORA
Bani nu-s (mulți), dar noi ne ținem
Și totuși, au fost lucruri care ne-au reușit și în 2024, al 11-lea an de AGORA.
Prima realizare o punem în dreptul echipei. Chiar dacă au fost câteva despărțiri, pe parcursul anului alături de managerii de departamente, am reușit să coagulăm echipa. Am început anul 2024 cu o schimbare importantă în redacție. Anastasia Antoceanu a preluat funcția de redactoare-șefă. Urma anul cu cele mai multe alegeri pe glob și evenimente importante. Cu o ușoară schimbare de strategie, orientată pe actualitate, informație atent selectată și explicată, am reușit ca la final de an redacția să obțină Premiul Național de Etică și Deotologie. Este de departe cel mai valoros din toată activitatea noastră, mai ales că nu a fost deloc ușor să ții standardele sus într-un n electoral precum a fost 2024. E o confirmare pentru noi că am făcut-o corect, echilibrat şi responsabil.
În 2024, am fost recunoscuți și drept cea mai bună instituție media din Republica Moldova la capitolul diversitate și incluziune, în cadrul concursului „Jurnalişti - pentru diversitate și incluziune”, organizat de Asociaţia Presei Independente. Premiul reflectă angajamentul echipei editoriale de a promova reprezentarea corectă a tuturor grupurilor sociale, etnice și de gen în conținutul media.
În cadrul aceluiași concurs, editorialista AGORA Diana Guja a fost desemnată câștigătoarea la categoriile presa scrisă și online.
Cine ne citește și cum
În 2024 am reușit să ne creștem audiența, atât pe site, cât și pe celelalte platforme.
2,4 milioane de vizitatori unici au ajuns pe site-ul nostru în 2024, cu 700 de mii mai mulți decât în 2023. Am depășit traficul anual din 2023 cu doar câteva zile înainte de Referendum și primul tur al alegerilor prezidențiale. Mai mult decât atât, timpul petrecut pe site este și el în creștere. După lansarea site-ului și a identității noi, urmărim experiența utilizatorilor și venim cu îmbunătățiri. Pentru noi, experiența utilizatorilor este un proces, nu produs finit.
AI TAGS. O altă dezvoltate implementată în 2024 pe AGORA - tagurile generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Autorului îi rămâne doar să accepte sau modifice tag-urile sugerate de AI.
AGORA continuă să crească și să își consolideze prezența în mediul digital, oferindu-le cititorilor acces rapid și constant la informații relevante. Pe Facebook, ne bucurăm de aproape 108 mii de urmăritori, iar știrile postate generează lunar 3,5 milioane de vizualizări. Pe Instagram, avem o comunitate de 17,6 mii de urmăritori și peste 400 de mii de vizualizări a conținutului nostru lunar. Aici prezentăm știrile într-un format vizual adaptat pentru cei care preferă această platformă. Pe TikTok, AGORA adună peste 12 mii de urmăritori, care accesează conținut video scurt, captivant și informativ. Pe YouTube, am depășit pragul de 13 mii de abonați, iar videourile noastre au depășit 5.500.000 de vizualizări.
Nu în ultimul rând, pe Telegram, AGORA are peste 11 mii de urmăritori, iar aici noi oferim știri la minut, direct pe telefoanele utilizatorilor, pentru a menține comunitatea informată într-un mod rapid și eficient.
În 2024 nu am stat doar pe online. Am mers și în comunitate. Am început cu o lecție deschisă pentru studenții de la Jurnalism, a urmat apoi un ROOFOFFLINE Cinematografic (pentru prima oară v-am invitat la cinema pe acoperiș), iar în toamnă am organizat opt vizite în școli unde le-am vorbit elevilor de clasa a 12-a despre importanța votului lor și tipurile de alegeri.
Dincolo de Chișinău și republică
N-am stat doar acasă, doar la în Chișinău. Am mers în sate după povești și realități. Iar cel mai important exercițiu politic al anului l-am reflectat într-un maraton electoral cu zeci de conexiuni LIVE din țară și de peste hotare. Doar în ziua alegerilor și noaptea rezultatelor, am înregistrat:
⭐ Peste 1 milion de afișări;
⭐ 373.188 de vizitatori unici;
⭐ Aproape 200.000 de minute de live din studio urmărite direct pe AGORA și un număr similar pe YouTube și Facebook, unde a fost activat streaming-ul. 🎥
„Am fost unicul site care a integrat live-text, live-video, chat cu utilizatorii și live-charts într-o singură pagină, oferind o experiență unificată de urmărire a alegerilor. Treptat, vom aduce aceste funcționalități pe site-ul de bază, utilizându-le și pentru alte evenimente importante.”
Autor: Victoria Dumbravă, managera Interact Media
În 2024 am avut 11 deplasări de serviciu. Am fost în vizite de studiu și deplasări peste hotare, de unde am venit cu inspirație, bune practici și contacte valoroase care ne-au ajutat să ne dezvoltăm. Am fost singura instituție media prezentă la expoziția Green Week de la Berlin – unde Republica Moldova a participat pentru prima dată cu un stand de țară.
Tot unicii am fost la Copenhaga, la unul dintre cele mai mari congrese de media, unde am discutat despre viitorul jurnalismului independent și inovativ. A urmat Letonia și Estonia, unde am învățat despre strategii eficiente de securizare a spațiului informațional. Prezenți în Cehia la Festivalul Filmului Documentar One World, unde am avut acces la cele mai noi filme documentare de peste tot în lume, care reflectă subiectul drepturilor omului, ne-am întâlnit cu oameni care mișcă munți din loc și schimbă spre bine destine, și am învățat de la ei. În Polonia, am studiat exemple de presă locală rezilientă. Au fost și destinații mai exotice - Tunisia, China. De asemenea, în Israel am participat la discuții despre jurnalismul în zone de conflict, iar în Belgia am aprofundat relația dintre media și instituțiile europene.
Astăzi, avem un reporter special la Bruxelles - Elena Zagnat - care monitorizează și relatează despre deciziile-cheie luate la nivel european, cu impact direct asupra Republicii Moldova. Fiind prezenți în aceste spații, reușim să aducem în fața publicului informații verificate, relevante și să conectăm realitățile locale cu cele internaționale.
Ochii care nu se văd…
Exact acum un an, un grup de artiști graffiti au realizat un mural în centrul Chișinăului, cu imaginea lui Alexei Navalnîi. Acel mural era parte din campania noastră „Privește în esență”, lansată cu ocazia rebrandingului făcut în toamna lui 2023. Lucrarea a apărut la intersecția străzilor București și Ismail chiar în ziua când se împlineau doi ani de la începerea războiului în Ucraina. În noaptea următoare a fost vandalizată, iar peste alte câteva zile acoperită integral cu vopsea albă. Și aici alegoria cu „Ochii care nu se văd…”
Muralul Alexei Navalnîi
AGORA
„Cu această ocazie, putem analiza încă o dată în ce lume trăim, prioritățile noastre, locul nostru în societate și cum ar trebui guvernate țările. Dar și dacă mai avem nevoie de media, și ce fel de media. Media nu e un business care să-ți aducă satisfacția din banii pe care îi faci sau îi administrezi. E un business al responsabilității, al curajului și al impactului social. Un business prin care construim punți între oameni, punem întrebări incomode, expunem realități ascunse și oferim context acolo unde manipularea încearcă să creeze haos. Când nu vom mai avea rânduri printre care să căutăm adevărul, atunci să ne întrebăm: de ce nu l-am susținut?”
Autor: Victoria Dumbravă, managera Interact Media
Jurnalism în patru mâini
Da, dacă e să număr pe degete colegii care fac astăzi parte din echipa AGORA îmi trebuie vreo patru mâini. Suntem 20 de oameni cu contracte individuale de muncă și alți 7 colaboratori externi. Tuturor, vă mulțumesc!
Cu drag,
Victoria de la AGORA.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.