Înaintea ședinței Parlamentului din 4 aprilie, mai mulți deputați s-au întâlnit la Președinție pentru a discuta despre scandalul generat de modificările la Legea amnistiei. Informația a fost confirmată de deputatul PAS, Andrian Cheptonar, care a spus că s-a făcut o analiză internă a situației și s-au căutat soluții pentru „portițele” legislative apărute.
„Am avut o trecere în revistă la cum s-au întâmplat lucrurile în aceste zile, s-a făcut o analiză la portițele astea care care au fost create și noi a trebuit să avem înțelegeri la toate lucrurile. Câteva zile au fost luate ca să se analizeze ce s-a întâmplat de fapt”.
Cheptonar a mai spus că Olesea Stamate nu este la moment exclusă din fracțiunea parlamentară PAS și că amendamentele care au creat efectele - eliberarea deținuților - au fost ale Olesei Stamate.
„La momentul dat nu este exclusă din fracțiune, din ce înțeleg, pentru că a fost exclusă din partid și se așteaptă să pleci din funcția de deputat. Dacă nu va pleca, atunci următorul pas ar fi excludere din fracțiune. Ea trebuie să plece din funcția de deputat în general.
- Nu credeți că și ceilalți autori ar trebui să fie excluși? - Amendamentele au fost semnate exclusiv de deputatul Olesea Stamate. Dar proiectul despre amnistie a fost adoptat de tot Parlamentul. Nu acel proiect de lege a creat efectele, efectele l-au creat ulterior concrescența între proiectul privind amnistia și trei amendamente”, a declarat Andrian Cheptonar.
Deputatul BCS, Adrian Albu, crede că asemenea proiecte de importanță socială majoră trebuie consultate, ținând cont de urmări:
„Sunt uimit că se spune doar numele ei în frunte. Toți cei care au ridicat mâna la acest proiect de lege, toți sunt vinovați și toți trebuie să răspundă. Ar fi corect ca PAS per integru să-și depună demisia pentru gafele pe care le fac zi de zi. (...)
Problema este faptul că se adoptă legile fără a se ține cont de urmări. Orice lege care un aspect social important trebuie să se dezbată pe scară largă. Astăzi, cei din PAS vor încerca să dreagă busuiocul și vor să facă schimbările necesare, dar oricum deja precedentul a fost creat”.
TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă astăzi din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.
Potrivit unui comunicat al PAS, atunci când era președintă a Comisiei juridice, Olesea Stamate ar fi introdus 3 amendamente la legea amnistiei, care au permis, într-un final, eliberarea deținuților din închisoare. Prin aceste modificări legislative, deținuții condamnați pe viață au putut beneficia mai întâi de comutarea pedepsei în închisoare de 30 de ani, iar apoi de eliberare condiționată, după ce au executat două treimi din pedeapsă.
„Într-adevăr, din cauza unui abuz de încredere, am votat o lege modificată de o colegă, specialist în domeniu, a cărei bună-credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme. Suntem conștienți de efectele grave ale acestei scheme puse la punct de-a lungul a mai multor ani”, se arată în mesajul PAS.
Astăzi, în Parlament urmează să fie votată o lege care să blocheze eliberarea unor persoane extrem de periculoase. Menționăm că proiectul de lege privind amnistia are 11 autori, deputați PAS, dar amendamentele au fost propuse de Olesea Stamate.
Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar acum urmează să se pronunțe și Curtea de Apel.
Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Informația a fost confirmată pentru TV8 de către purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco. Potrivit acesteia, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.