Trump își duce lupta la Curtea Supremă: Confruntare decisivă pentru controlul agenției care protejează avertizorii de integritate


Administrația Trump a solicitat Curții Supreme din SUA permisiunea de a elibera din funcție un oficial, a cărui demitere fusese blocată de instanțe inferioare, conform presei americane. Aceasta este prima solicitare de acest gen la Curtea Supremă, ceea ce reprezintă o escaladare a conflictelor juridice ce au apărut în urma deciziilor luate de noul Guvern republican, relatează AFP.
O serie de decizii ale administrației Trump au fost contestate în justiție și unele dintre ele au fost suspendate, cum ar fi decizia de a îngheța programul de ajutor pentru dezvoltare al agenției USAID sau acordarea accesului pentru membrii Comisiei DOGE a lui Elon Musk la datele Departamentului Trezoreriei pentru evaluarea politicilor publice. Justiția a emis 12 hotărâri împotriva administrației Trump în cadrul a aproximativ 40 de proceduri juridice.
În cazul prezentat la Curtea Supremă, administrația Trump a demis pe 7 februarie pe Hampton Dellinger, un jurist care conducea o agenție menită să protejeze avertizorii de integritate din rândul angajaților federali. Acest jurist a contestat decizia, iar un judecător a dispus printr-o “ordonanță de protecție temporară” ca el să fie repus în funcție, blocând astfel demiterea sa. Această hotărâre nu a fost revocată în apel.
Administrația Trump a sesizat Curtea Supremă, susținând, conform ziarului The New York Times, că această ordonanță de protecție este un "atac fără precedent asupra separării puterilor" în stat. Încă nu se știe despre existența unui precedent în care un tribunal american să fi emis ordonanțe care să oblige președintele să păstreze un director al unei agenții federală, împiedicându-l astfel să-și numească înlocuitorul dorit.
În mod general, administrația Trump solicită Curții Supreme, majoritar conservatoare, să atenționeze judecătorii din instanțele inferioare care obstrucționează deciziile sale, prin intermediul ordonanțelor de restricție temporară. Aceștia au argumentat că puterea judiciară nu ar trebui să guverneze și să se substituie responsabilității politice preconizate de Constituție prin intermediul acestor ordonanțe.
Administrația Trump a dispus demiterea mai multor oficiali de rang înalt și intenționează să reformeze semnificativ funcționarea unor agenții federale, inclusiv prin reducerea semnificativă a personalului, conform relatărilor din presă, cum ar fi cea a administrației fiscale (IRS) sau agenția de ajutor internațional USAID.









































































