Născut în cămașă. Un bărbat din satul Cojușna, care și-a tăiat patru degete de la o mână cu ferestrăul, a fost salvat de medicii de la Institutul de Medicină Urgentă, care au reușit să-i replanteze degetele. Acum acesta se simte bine și a fost externat din spital la câteva zile de la intervenția chirugicală. Urmează însă o cale lungă de reabilitare. Vă avertizăm că urmează detalii care v-ar putea afecta emoțional.
Bărbatul spune că, în acel moment, l-a salvat un vecin, care l-a transportat la Institutul de Medicină Urgentă din Capitală, unde a fost supus imediat unei intervenții chirurgicale.
„Nu e cum a fost. Eu când am văzut că am rămas fără degete, am crezut că nu le mai am. Dar mulțumesc, m-au ajutat și mi le-au pus la loc. Țin minte cum am făcut și ce am făcut. Am văzut cum au căzut degetele de tot jos”.
Timpul de intervenție este crucial în cazurile de traumatism prin secționare, unde fiecare minut contează, susțin medicii. Procedura de replantare a degetelor a fost cu succes grație unei tehnici avansate în microchirurgie. Intervenția a durat patru ore.
„Patru ore a durat intervenția chirurgicală. Pacientul era sub anestezie generală. Acuma degetele sunt viabile, sunt roze. El acum nu le poate mișca și nici nu trebuie să le miște, fiindcă este efectuată ostosinteza, adică fixarea cu broșe. O să treacă o perioadă mai îndelungată până le vom înlătura. Asta va dura șapte sau opt săptămâni. După vom face o radiografie de control”, a menționat microchirurgul Anatolie Calistru.
Medicii spun că au realizat acum 50 la sută din intervenție. Reabilitarea depinde de bărbat și de cum se va proteja în continuare.
„S-a efectuat țesătura vaselor, țesătura nervilor și a tendoanelor. La noi sunt peste 1500 de operații pe parcursul anului. Atât în mod urgent, cât și programat. Aceste amputații cu replantare reușită sunt cam 10-15 la sută din toți pacienții pe care îi avem”.
„Acum fiecare are în gospodărie câte un ferestrău, mare sau mic. Nu mereu se respectă măsurile de siguranță, nu că mereu, dar în toate cazurile nu sunt respectate măsurile de siguranță. De aici apar problemele. Noi înțelegem că majoritatea acestor pacienți muncesc cu mâinile. Iar în cazul în care ei vor pierde unul sau două degete, după viața lor se va schimba cardinal. În special dacă este vorba de mâna dreaptă. Și atunci trebuie să depunem maxim efort pentru a păstra aceste degete, în primul rând”, a punctat microchirurgul Maxim Melenciuc.
Costurile tratamentului, în valoare de 23 de mii de lei, au fost acoperite integral de Compania Națională de Asigurări în Medicină.