Krasnoselski, cu noi mulțumiri către Moscova, după ce gazul cumpărat din Ungaria a ajuns în regiunea transnistreană

Krasnoselski, cu noi mulțumiri către Moscova, după ce gazul cumpărat din Ungaria a ajuns în regiunea transnistreană

După ce gazele livrate de o companie ungară au ajuns pe malul stâng al Nistrului pe 14 februarie, curent, Vadim Krasnoselski, liderul separatist al regiunii, a ținut să mulțumească Rusiei pentru „ajutorul acordat poporului în această situație extrem de dificilă”. Krasnoselski a omis să menționeze, însă, că a refuzat oferta de 60 de milioane de euro a Uniunii Europene, în schimbul unui credit rusesc, condițiile căruia nu au fost făcute publice.

Marcela Vovc

Vă informez că astăzi gazul a ajuns în Transnistria. Această livrare a devenit posibilă datorită ajutorului financiar sub formă de credit din partea Rusiei și muncii minuțioase și bine coordonate a echipei Ministerului Energiei al Federației Ruse. Vreau să le mulțumesc personal și în numele fiecărui transnistrean specialiștilor acestui minister și funcționarilor Federației Ruse pentru sprijinul acordat poporului în această situație energetică extrem de dificilă.

Autor: Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tirasol

Liderul separatist afirmă că livrarea gazelor în stânga Nistrului a fost posibilă datorită „ajutorului financiar sub formă de credit din partea Rusiei și muncii minuțioase și bine coordonate a echipei Ministerului Energiei din această țară” și le mulțumește personal oficialilor ruși, fără să menționeze care au fost condițiile Federației Ruse pentru acordarea creditului la care face referire.

În același timp, Krasnolselski evită să menționeze faptul că Uniunea Europeană a propus un ajutor financiar de 60 de milioane de euro Tiraspolului, bani pe care structurile separatiste i-au refuzat, în schimbul acceptării unui credit din partea Rusiei.

Citește și: Ignatiev: Tiraspolul ar urma să se împrumute de la Federația Rusă pentru achiziții de gaze naturale. Cine ar asigura furnizările

CONTEXT: Tiraspolul a refuzat oferta Uniunii Europene privind cei 60 de milioane de euro, bani care ar fi trebuit să acopere necesitățile energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie. În schimb, o companie din Ungaria, achitată de o altă companie din Dubai, va aduce gaze până la frontiera cu R. Moldova. Presupusele autorități de la Tiraspol vor achita în avans costurile de tranzit, în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

Potrivit premierului Dorin Recean, „soluția pe care a ales-o regimul de la Tiraspol înseamnă că locuitorii regiunii transnistrene vor continua să trăiască într-o stare de imprevizibilitate și îngrijorare cu privire la furnizarea gazului”.

VEZI ȘI: Tiraspolul respinge oferta UE. Cum va ajunge gazul în regiune și în ce condiții

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.