La 27 ianuarie, pentru șefia INJ au fost recepționate dosarele a trei candidați. Este vorba de Ramona Victoria Strugariu, avocata Natalia Balaban și fostul avocat al poporului, Anatolie Munteanu.
La 3 februarie, INJ anunța că Anatolie Munteanu s-a retras din concurs.
La 7 februarie, Natalia Balaban, de asemenea, s-a retras din concurs.
La 14 februarie, a avut loc interviul pentru ocuparea funcției, la care a participat Ramona Victoria Strugariu.
După deliberare, prin votul majorității membrilor Consiliului, s-a decis ca doamna Ramona Victoria Strugariu să acceadă în funcția de director al Institutului Național al Justiției.
Autor: Institutului Național al Justiției
Cine este Ramona Strugariu?
Noua directoare a INJ este politiciană română, deputată în Parlamentul European în legislatura 2019–2024. Din mai 2023, este copreședinta partidului REPER, din România.
Sunt un om pasionat de integritate și de dreptate, de respectul pentru drepturile omului și de calitatea actului de justiție. Am fost în topul celor mai activi și influenți politicieni europeni, din 705 membri ai Parlamentului European, în domeniile mele de activitate: justiție, buget, afaceri instituționale și constituționale.
Autor: Ramona Victoria Strugariu, extras din scrisoarea de motivație de la INJ
Strugariu a terminat Facultatea de Drept la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2002, potrivit informațiilor de pe propria pagină web.
Ulterior, a făcut un masterat în drept european la aceeași instituție și a urmat mai multe cursuri juridice și de management în străinătate.
Și-a început cariera profesională ca juristă la S.C. ULPRES SRL și S.C. COMIGAT SRL, două societăți cu profil comercial și agricol, unde a lucrat între anii 2003 și 2007.
Între 2007 și 2008 a fost consilier juridic la Institutul Național de Statistică, București, iar între 2008 și 2012 a lucrat ca manager de proiect și consilier juridic la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare, scrie G4media.
De asemenea, a lucrat și în calitate de supraveghetoare-șefă și examinatoare pentru examenele de limbă engleză IELTS și Cambridge, la Consiliul Britanic, Bruxelles (2013-2015) și ca asistentă parlamentară și șefă de cabinet la Parlamentul European (2015-2019).
Din 2018, a făcut parte din PLUS, partid fondat de fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș. Apoi, în mai 2022, și-a dat demisia din USR-PLUS (cele două partide fuzionaseră în 2021).
Din mai 2022 este membră a REPER, partid înființat de Cioloș.
În 2024, a fost doilea nume de pe lista candidaților REPER la alegerile europarlamentare din 9 iunie.
Recomandări și motivații
În scrisoarea de motivație, din dosarul depus de Strugariu la concursul pentru șefia INJ, este menționat că aplică pentru această funcție „din considerente profund aspiraționale pentru calea europeană a R. Moldova”.
O altă mențiune făcută este că are ambiția de a transforma INJ „într-un model de bune practici în Europa”.
Extras din scrisoarea de motivație a candidatei
Institutului Național al Justiției
Totodată, printre persoanele care au recomandat-o pentru această funcție se numără președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
Extras din formularul de participare la concursul pentru șefia INJ
Institutului Național al Justiției
CONTEXT. În august 2024, a fost inițiat un concurs de ocupare a funcției de director al INJ, însă la concurs a participat un singur candidat.
Din decembrie 2024, interimatul funcției de director este asigurat de Ecaterina Popa, șefă a Direcției instruire și cercetare din cadrul INJ.
Directorul INJ este ales pe bază de concurs, din rândul persoanelor care au diplomă de studii superioare complete în drept, administrație publică sau management, fie echivalentul acesteia, și a cărui calificare profesională și experiență de lucru din ultimii 7 ani este „corespunzătoare pentru realizarea atribuțiilor Institutului”.
Directorul este numit în funcție de către Consiliu pentru un mandat de cinic ani.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.