Fukushima: Start în demontarea celor 1.000 de rezervoare de apă tratată, pregătiri pentru depozitarea a 880 de tone de deșeuri nucleare până în 2026


Operatorul centralei nucleare avariate din Fukushima, lovită de un tsunami devastator în 2011, a anunțat că a început vineri demontarea rezervoarelor de apă tratată. Inițial programată pentru joi, operațiunea a fost amânată cu 24 de ore din cauza rafalelor puternice de vânt în zona centralei, relatează AFP.
Demontarea acestor rezervoare este un pas esențial pentru a elibera spațiu necesar stocării deșeurilor nucleare, un element crucial în planul de desființare a întregii centrale. "Pentru a trece la etapele următoare, cum ar fi recuperarea fragmentelor de combustibil, avem nevoie de spațiu," a declarat Naoki Maeshiro, responsabilul TEPCO cu proiectul de construcție și exploatare a rezervoarelor de apă.
Planurile TEPCO includ crearea unor spații de depozitare pentru aproximativ 880 de tone de deșeuri radioactive, extrem de periculoase, care vor fi extrase din reactoarele avariate. Operatorul intenționează să finalizeze retragerea completă a acestor rezervoare până în martie 2026.
După un tsunami uriaș, provocat de un cutremur de magnitudine 9,0 care a lovit centrala pe 11 martie 2011, TEPCO a stocat aproximativ 1,3 milioane de tone de apă contaminată, compusă din apă de ploaie, subterană și marină, precum și apa folosită pentru răcirea reactoarelor. Această apă, tratată prin Sistemul Avansat de Tratarea Lichidelor (ALPS) pentru a reduce nivelul de radioactivitate, este depozitată în peste 1.000 de rezervoare care ocupă spațiul central al terenului centralei.
Demontarea rezervoarelor a devenit posibilă odată cu începerea eliberării acestor ape în Oceanul Pacific în august 2023. Japonia și Agenția Internațională a Energiei Atomice (AIEA) asigură că această apă nu dăunează mediului. Planul global de dezafectare a centralei urmează să dureze câteva decenii. Trei dintre cele șase reactoare ale centralei erau operaționale în momentul valului uriaș care a lovit centrala în martie 2011, conducând la topirea sistemelor de răcire și provocând cea mai gravă catastrofă nucleară de la Cernobîl în 1986.









































































