Promo-LEX, despre ședința Parlamentului:  Transparența decizională, afectată în proporție de 27%

sursa foto: Parlamentul R. Moldova via Facebook

Promo-LEX, despre ședința Parlamentului: Transparența decizională, afectată în proporție de 27%

Transparența decizională, în cadrul ședinței Parlamentului, din 13 februarie, a fost afectată în proporție de 27%. În același timp, ordinea de zi a fost modificată în proporție de 450%, constată Promo-LEX.

Olga Scripnic

Legislativul, în cadrul ședinței din 13 februarie, a adoptat un proiect de lege, înregistrat de deputații din opoziția parlamentară (BCS).

Examinarea și adoptarea acestuia a durat aproape trei ani, fiind votat în prima lectură la ședința plenară din 28 iulie 2022, subliniază Promo- LEX.

În cazul acestui proiect, Promo-LEX a constatat că avizul pozitiv al Guvernului a fost acordat la 29 ianuarie 2024, iar raportul pentru lectura a doua a Comisiei protecție socială, sănătate și familie a fost aprobat la 12 februarie 2025.

Prin urmare, încălcarea termenelor de avizare au transformat procesul de examinare și adoptare în unul ineficient și defectuos. 

Autor: Promo-LEX

Tot la această ședință, ordinea de zi a fost modificată în proporție de 450%.

„Influențează nefavorabil transparența și previzibilitatea procesului legislativ și poate compromite înțelegerea adecvată a deputaților cu privire la proiectele examinate și votate”, scrie Promo-LEX, în urma monitorizării.

Transparența decizională a fost afectată în proporție de 27%, constată asociația, în urma monitorizării efectuate.

Mai exact, în cazul a două proiecte de lege nu au fost publicate actele aferente proiectelor. În plus, în cazul a trei proiecte de lege nu a fost respectat termenul prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate. 

Deputații cu continuat, și la această ședință, practica de vota unele proiecte în consens. Cel puțin trei proiecte din domeniul agriculturii și industriei alimentare, sănătății și securității naționale au fost votate de deputații din majoritatea parlamentară împreună cu cei din opoziție.

Autor: Promo-LEX

CONTEXT. În cadrul ședinței Parlamentului R. Moldova din 6 februarie, deputații au votat 15 proiecte de acte normative, din cele 17 incluse pe ordinea de zi. 

Atunci, potrivit Promo-LEX, transparența decizională nu a fost respectată în cazul la patru proiecte votate, ceea ce reprezintă 27% din toate proiectele votate.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.