„Comportament degradant” față de presă de la susținătorii lui Guțul? ONG-urile de media, apel la organele de drept

poză simbol

„Comportament degradant” față de presă de la susținătorii lui Guțul? ONG-urile de media, apel la organele de drept

Comportamentul „degradant” al mai multor susținători ai bașcanei UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, în raport cu jurnaliștii, este condamnat de organizațiile neguvernamentale de media. Într-o declarație comună, acestea solicită organelor de drept „să sancționeze agresorii și să asigure siguranța jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor”.

Olga Scripnic

Update: Inspectoratul general de carabinieri (ICG) menționează, într-un comunicat, faptul că examinează incidentul în care a fost vizată jurnalista Malvina Cojocari,

„ IGC nu tolerează și nu admite abateri de la normele legale și deontologice din partea angajaților săi, iar orice încălcare va fi analizată cu strictețe”, se arată în comunicat.

Știrea inițială: Declarația ONG-urilor de media este făcută după ce, la 12 februarie, jurnalista CU SENS, Malvina Cojocari, a fost agresată verbal și bruscată de mai mulți susținători ai Evgheniei Guțul, care au protestat în fața Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă ședință de judecată în care bașcana este învinuită de comiterea infracțiunii de finanțare ilegală a partidelor politice.

Reporteri din mai multe redacții au semnalat că, și la ședințele anterioare, au fost victimele unui comportament agresiv atât din partea unor susținători, dar și a unor politicieni afiliați lui Ilan Șor, prezenți la fața locului. 

Organizațiile semnatare condamnă un astfel de comportament sfidător, subliniind că acțiunile participanților la miting constituie o încălcare a dreptului la integritatea corporală a persoanei, a libertății individuale și siguranței acesteia, precum și o ingerință adusă drepturilor speciale garantate jurnaliștilor.

Autor: Asociația Media-Guard, declarație

În acest context, ONG-urile semnatare ale declarației solicită organelor de drept să ia act de faptele comise și să tragă la răspundere persoanele care s-ar face vinovate.

Condamnăm și faptul că reprezentanții organelor de drept, care se aflau în preajmă, nu au intervenit pentru a asigura securitatea jurnalistei CU SENS. 

Cerem Inspectoratului General al Poliției să asigure securitatea jurnaliștilor pe durata protestelor și evenimentelor publice și să intervină prompt de fiecare dată când aceștia sunt agresați, iar integritatea lor fizică și morală este pusă în pericol. 

Autor: Asociația Media-Guard , declarație

ONG-urile de media care au semnat declarația sunt Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Asociația Media-Guard, Asociația Presei Electronice, Asociaţia Presei Independente, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Presei.

Citește și: ONG-urile de media condamnă agresarea jurnalistelor la manifestațiile din 9 mai și cer sancțiuni

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.