Persoane ținute în detenție de autoritățile neconstituționale, indiferent de faptele care li se incriminează, sunt deținute ilegal și au dreptul constituțional la un proces echitabil din partea instanțelor constituționale, subliniază Biroul politici de reintegrare.
Problema persoanelor aflate în detenție ilegală în regiunea transnistreană se numără printre dosarele cele mai sensibile și complexe. Autoritățile, precum și organizațiile internaționale și neguvernamentale din domeniul apărării drepturilor omului, au militat constant pentru eliberarea necondiționată a tuturor deținuților sau, după caz, transferarea lor în izolatoarele de detenție provizorie pentru finalizarea anchetei de către instituțiile constituționale.
Autor: Biroul politici de reintegrare, comunicat
În contextul discuțiilor dintre Chișinău și Tiraspol despre livrarea gazului către malul stâng, s-a convenit, în coordonare cu instituțiile europene, eliberarea treptată a deținuților politici documentați de Promo-LEX.
CONTEXT. Comunicatul Biroului politici de reintegrare este publicat după ce, la 11 februarie, la scurt timp după eliberarea lui Anton Malîșev, un deținut politic al regimului separatist de la Tiraspol, Biroul a reacționat pozitiv, subliniind necesitatea ca Tiraspolul să răspundă solicitărilor privind eliberarea tuturor cetățenilor R. Moldova reținuți ilegal în regiunea transnistreană.
Ulterior, comunicatul privind eliberarea lui Malîșev a dispărut.
„Informația a dispărut dintr-o eroare tehnică”, a declarat pentru AGORA Mariana Sarî, Consultant al Biroului politici de reintegrare.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.