Ce arată datele
Potrivit datelor prezentate de Centrul Internațional „La Strada”, pe parcursul anului 2024, au fost înregistrate 11.894 de raportări ale materialelor ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor, iar 29.620 de materiale au fost înlăturate din spațiul online. În 59% dintre materialele raportate pe www.siguronline.md, se regăsesc imagini de natură extrem de gravă care implică copii de până la 13 ani, adesea în situații de abuz sexual direct.
Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, în anul 2024, au fost înregistrate 122 de cauze penale privind infracțiuni cu caracter sexual asupra copiilor, comise prin utilizarea tehnologiilor informaționale, comparativ cu 72 cauze penale, înregistrate în anul 2023.
Datele anului trecut, subliniază urgența cu care trebuie abordată protecția copiilor în mediul online, mai ales în contextul în care tot mai mulți copii sunt expuși riscurilor de abuz sexual.
Autor: Centrul Internațional „La Strada”
Prin urmare, „La Strada” solicită revizuirea legislației naționale cu scopul de a reduce numărul de materiale ilegale găzduite pe serverele din țara noastră. Totodată, recomandă fortificarea colaborării dintre autoritățile naționale, societatea civilă, organizațiile specializate și industrie în vederea combaterii materialelor de abuz sexual asupra copiilor.
Scopul campaniei
Tradițional, luna februarie este marcată, la nivel mondial, de activități și evenimente dedicate siguranței online a copiilor și tinerilor. În fiecare an, la inițiativa internațională SID (Safer Internet Day), în peste 200 de țării, este consemnată Ziua Siguranței Online, care promovează importanța unui internet sigur și fără abuzuri asupra copiilor.
În acest an, ne-am propus să vorbim despre materialele de reprezintă abuz sexual asupra copiilor (MASC), un subiect extrem de sensibil care ia amploare în ultima perioadă. Pe parcursul anului trecut, numărul raportărilor de materiale ce reprezintă abuz sexual asupra copilului a crescut de patru ori față de anul 2023, date care plasează Republica Moldova pe locul 15 la nivel mondial după numărul de materiale găzduite.
Autor: Elena Botezatu, directoarea executivă a Centrului Internațional „La Strada”
Potrivit Elenei Botezatu, scopul inițiativei SID este combaterea stereotipurilor și prejudecăților existente privind vizualizarea, distribuirea și producerea materialelor ce reprezintă abuz sexual asupra copiilor (MASC), precum și încurajarea unei atitudini responsabile și proactive în raportarea acestora către autoritățile competente și serviciile disponibile.
În 2025, evenimentele dedicate Zilei Siguranței Online au fost lansate pe 11 februarie și vor dura până la sfârșitul lunii.
Campania informativă are rolul de a încuraja raportarea materialelor ilegale de abuz sexual asupra copiilor pe platforma www.siguronline.md.
CONTEXT. La data de 25 aprilie 2023, Republica Moldova a devenit membră a rețelei internaționale INHOPE (International Association of Internet Hotlines), care reunește 54 de servicii de raportare a materialelor de abuz sexual asupra copiilor din întreaga lume.
Mecanismul național de raportare a acestor materiale este implementat de către Centrul Internațional „La Strada" în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova, cu sprijinul Ambasadei SUA la Chișinău.
În contextul acestui angajament, a fost lansată campania „Hai să vorbim despre MASC", realizată în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției și cu susținerea Fondului Global Safe Online.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.