Despre autorizația emisă de Primăria Chișinău, referitoare la construcția unui „complex multifuncțional” în locul cinematografului Gaudeamus, a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul viceprimar al capitalei Victor Chironda.
Autorizația de construcție
Primăria Chișinău/Victor Chironda
Chironda mai menționează că ieri, 8 februarie, a început amenajarea șantierului.
Cinematograful Gaudeamus
Victor Chironda
Demolarea nu este la prima încercare
În luna martie 2018, proprietarului edificiului, companiei „Cristivlad”, a obținut autorizația Primăriei Chișinău pentru demolarea cinematografului. Lucrările de demolare au început în același an, scria Newsmaker.
Câteva zile mai târziu, Primăria a anunțat despre sistarea demolării. „Cristivlad” acționat Primăria în judecată. În ianuarie 2019, Judecătoria sectorului Centru a anulat dispoziția care prevedea stoparea demolării și a declarat-o legală.
Autoritățile municipiului Chișinău au contestat această decizie la Curtea de Apel, dar, în septembrie 2019, magistrații au lăsat în vigoare decizia instanței primare.
Primăria s-a adresat către Curtea Supremă de Justiție. La 30 iulie 2020, CSJ a menținut decizia, calificând drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus, în baza autorizației din 2018.
În august 2020, pe timpul nopții, la cinematograful Gaudeamus a fost adusă tehnică pentru demolarea clădirii. Lucrările au fost, din nou, oprite.
Atunci, la ședința Consiliului Municipal Chișinău, a fost anulată decizia prin care a fost adoptat PUZ-ul, iar zonei i-a fost schimbat codul „C3” - zonă comercială, cu codul „R7” - zonă rezidențială cu densitate medie.
Cinematograful Gaudeamus
AGORA
Așa cum PUZ-ul a fost anulat, modificarea codului zonei nu a avut loc, respectiv, terenul din strada Vasile Alecsandri 4 a rămas sub codul C3 care, conform Regulamentului Local de Urbanism, presupune „zona C3, comercială generală, cuprinde centre comerciale, frecventate ocazional, sau servicii esențiale solicitate de funcțiuni de afaceri amplasate pe o arie mai mare decât zona în discuție. Zona C3 se află în vecinătatea arterelor de grad 1 și 2”. Prin urmare, nu este clar în ce temei juridic a fost emisă autorizația prin care se autorizează „construirea unui complex multifuncțional (4S+P+15E) din contul demolării construcției existente”.
Autor: Victor Chironda, 2025
De la critică, la autorizație?
Cinematograful Gaudeamus „nu trebuie demolat” și „eu sunt categoric împotrivă”. Acestea au fost reacțiile primarului capitalei, în 2020, referitor la lucrările de demolare a cinematografului Gaudeamus.
„Nu putem să construim acolo nu știu mega ce. Trebuie să ne așezăm cu juriștii, consilierii municipali, cu cei care de fapt sunt implicați”, a punctat Ion Ceban.
Tot atunci, pe rețelele de socializare, Ceban scria că „pentru această zona va fi analizată posibilitatea de a realiza un alt PUZ, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale”.
Este aberant ca pe locul fostului cinematograf Gaudeamus să fie ridicate blocuri cu 15 etaje, așa cum a fost aprobat în anul 2016 de către CMC, care a aprobat ilegal un PUZ, ce ridică multe semne de întrebare. Amintesc: Lucrările de demolare a cinematografului sunt ilegale, pentru că se desfăşoară fără autorizație de desființare. Aceasta a expirat în martie 2020, iar alta în acest sens nu a fost emisă. Nu vom permite ca spațiile culturale să devină businessul unor oameni și să fie încălcată legea.
Autor: Ion Ceban, 2020
Însă, în 2025, pe pagina Primăriei Chișinău este publicată aprobarea unei noi autorizații de construcții, pe același loc.
Până la această oră, reprezentanții municipalității nu au comentat această situație. AGORA a expediat o solicitare oficială și vom publica răspunsul Primăriei Chișinău în momentul în care îl vom obține.
15 etaje, sursă de probleme?
Fără o documentație de urbanism adecvată și fără soluții de fluidizare a traficului, o asemenea clădire va genera o presiune suplimentară enormă pe infrastructura socială și de transport în zona Pan Halippa (...) și va duce la scăderea nivelului de viață, și a confortului urban a tuturor rezidenților din această zonă.
Autor: Victor Chironda
Totodată, fostul viceprimar al capitalei anunță că, la 10 februarie, va depune sesizări oficiale la Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Centrul Național Anticorupție și la Procuratura Anticorupție și va solicita verificarea legalității actelor emise de Primăria Chișinău pentru terenul din strada Vasile Alecsandri, nr. 4.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.