Codul funciar, transpus în legislație: Unele terenuri vor fi vândute fără notar, iar terenurile statului vor fi date în arendă prin licitație

Foto: Agrobiznes

Codul funciar, transpus în legislație: Unele terenuri vor fi vândute fără notar, iar terenurile statului vor fi date în arendă prin licitație

În cazul vânzării unor terenuri agricole nu va fi nevoie de autentificare la notar, iar în cazul exproprierii unor terenuri, proprietarii vor primi sume de despăgubire echivalente cu valoarea de piață a bunului. Sunt modificări la un șir de legi care vin să implementeze noul Cod funciar, aprobat în 2024. Prevederile au fost aprobate în Parlament în primă lectură.

Irina Soltan

Prin modificări la Legea cadastrului bunurilor imobile urmează să fie exclusă obligativitatea de autentificare notarială a contractelor de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole ocupate cu plantații multianuale proprietate privată cu suprafața de până la 0,25 hectare. Contractele trebuie să fie confirmate prin actul emis de primării.

Se modifică și Legea exproprierii pentru cauză de utilitate publică. În cazul exproprierii unui teren, cuantumul despăgubirii va fi echivalent cu valoarea de piață a terenului. Valoarea va fi stabilită de către un evaluator.

Prin modificări la Legea cu privire la activitatea de evaluare, se propune ca terenurile agricole care sunt proprietate a statului să poată fi transmise în arendă prin licitație, ținându-se cont de raportul de evaluare.

La fel, va fi completată și Legea cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații. Consiliul local, raional sau municipal va putea decide, la solicitarea proprietarilor, clasare terenurilor irigate și desecate în terenuri neirigate.

În plus, se decide, prin modificări la Legea taxei de stat că prețul de vânzare-cumpărare a terenurilor din domeniul privat al statului și a unităților administrativ-teritoriale va fi determinat de către un evaluator. În cazul lipsei raportului de evaluare, prețul va fi determinat de valoarea estimată a terenului în scopul impozitării bunului imobil.

CE URMEAZĂ. Setul de modificări au fost aprobate în primă lectură la ședința din 6 februarie a Parlamentului. Acestea urmează să fie dezbătute în plen și în lectură finală.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.