Sesizări la Inspecția judiciară pe numele a doi magistrați: Examinarea cauzelor privind accidentele rutiere „ridică semne de întrebare”

poză simbol

Sesizări la Inspecția judiciară pe numele a doi magistrați: Examinarea cauzelor privind accidentele rutiere „ridică semne de întrebare”

Dosare „amânate în mod repetat” sau „cauze în care se trece rapid la examinarea fondului”. Acestea sunt câteva dintre concluziile pe care le menționează membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alexandru Postică, referitor la examinarea cauzelor penale privind accidentele rutiere. În acest sens, au fost depuse sesizări pe numele a doi judecători.

Olga Scripnic

Doi judecători sunt subiectul a două sesizări depuse la Inspecția judiciară de membrul CSM, Alexandru Postică. Examinarea cauzelor penale privind accidentele rutiere și „pretinsele abateri disciplinare” reprezintă motivul acestui demers.

Anunțul a fost făcut în debutul ședinței CSM, din 28 ianuarie.

În urma unei analize detaliate a numeroaselor sentințe pronunțate de instanțe de judecată în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, am constatat o situație alarmantă la unii judecători legată de examinarea cauzelor penale privind accidentele rutiere. 

Aceste infracțiuni, fie că vorbim de accidente comise în stare de ebrietate sau în alte circumstanțe, soldate cu vătămări corporale grave sau chiar decese, sunt examinate într-un mod care ridică semne de întrebare cu privire la respectarea termenelor rezonabile de soluționare.

Autor: Alexandru Postică, membru CSM

Postică a menționat că există cauze în care se trece „rapid” la examinarea fondului. În același timă, există dosare amânate în mod repetat, „fără explicații clare și rezonabile”. 

Analiza actelor de dispoziție publicate pe portalul instanțelor de judecată a scos la iveală un tipar de tergiversare a proceselor, în special în cauzele penale unde durata soluționării depășește media obișnuită a termenelor. 

Autor: Alexandru Postică, membru CSM

În acest context, membrul CSM a solicitat o monitorizare mai strictă a termenelor de examinare a cauzelor, în special în dosarele ce implică victime.

Este esențial ca explicațiile pentru orice întârziere să fie bine fundamentate și transparente.

 Tratamentul diferențiat al cauzelor creează impresia de favoritism sau lipsă de imparțialitate. Este important ca toate dosarele să fie tratate cu aceeași rigurozitate și prioritate, indiferent de circumstanțele implicate.

Autor: Alexandru Postică, membru CSM

Primul subiect pe ordinea de zi a CSM a fost aprobarea planului strategic pentru anii 2025-2029, iar acestea aspecte, legate examinarea cauzelor penale privind accidentele rutiere, se regăsesc în plan, spune Postică.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.