Moldovenii, dominați de prejudecăți despre grupurile marginalizate. Ce arată datele unei analize

Moldovenii, dominați de prejudecăți despre grupurile marginalizate. Ce arată datele unei analize

Circa 85% din populația R. Moldova nu ar accepta o persoană LGBT+ în calitate de membru al familiei, iar peste 60% dintre cetățenii țării noastre nu ar accepta aceste persoane în calitate de vecini sau colegi de muncă. În topul grupurilor marginalizate intră și persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, dar și romii, minoritățile religioase sau persoanele cu dizabilități fizice. Datele au fost prezentate într-o conferință de presă a Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare, în urma unei analize efectuate de companie.


Marcela Vovc

Populația Moldovei nu este dispusă să construiască relații sociale cu persoanele din grupul LGBT+ și persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA, însă sunt gata să le accepte în calitate de cetățeni ai țării. În următoare categorie, în funcție de nivelul de acceptare, se poziționează alte patru grupuri minoritate – persoane fost deținute, persoane de religie musulmană, cele provenite din țări africane și persoanele de etnie romă. În cazul acestor grupuri, cetățenii nu i-ar accepta ca membri de familie, prieteni sau vecini, însă ar fi dispuși să fie colegi de muncă.

Autor: Natalia Covrig, directoare Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare

Cu referire la nivelul mediu al distanței sociale în țara noastră, analiza estimează că scăderea gradului de acceptare în raport cu anumite grupuri sociale poate fi explicată prin polarizarea politică, discursurile de ură care au luat amploare în ultimul timp, dar și presiunea socială ca rezultat al multiplelor crize din țară.

Recent, mă aflam într-un magazin. Purtam această batistă pe care, de obicei, o port ca parte a culturii mele și, din toți clienții care se aflau acolo, am fost acuzată de furt deși nu exista un motiv întemeiat. Mi s-a refuzat să scriu orice plângere. A fost clar un
moment de discriminare. Eu, o persoană de etnie romă, la ce distanță ar trebui să stau de societate? Pentru mine este clar că eu n-am să stau la distanță. Eu am fost parte din această societate și, la fel, voi continua să fiu.

Autor: Elvira Drangoi, activistă pentru drepturile omului de etnie romă

Vizibilitatea persoanelor LGBTQ+ a crescut foarte mult în ultimii ani, declară Angela Frolov, Administratoare GDM / Coordonatoare de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT, Centrul GDM. Potrivit activistei, apar tot mai mulți oameni care vorbesc deschis, iar acest dialog poate trezi empatie. Dar nu mai puțină importantă este educația, concluzionează Frolov. „În anul 2023 distanța față de persoanele LGBT era de 5.0, adică acceptarea la nivel de vizitator al țării. În anul 2024 distanța este de 3.8, adică între concetățean și coleg de muncă. Chiar dacă nivelul de acceptare este încă foarte scăzut, dar acest salt cu 1.2 puncte într-un singur an este extrem de mare”, a adăugat administratoarea Genderdoc-M.

În cifrele oficiale ale Consiliului pentru Egalitate din 2024, cel mai frecvent criteriu de discriminare reținut a fost limba, invocat în nouă decizii din cele 50 în care s-a constatat discriminarea. Pe locul următor se află sexul, genul și maternitatea, menționate în șase decizii. Aici întâlnim, de exemplu, concedieri abuzive după întoarcerea din concediul de maternitate sau atitudine ostilă față de salariatele însărcinate.

Autor: Gheorghina Drumea, secretara generală a Coaliției pentru Incluziune și Nediscriminare

CONTEXT: Nivelul distanței sociale este măsurat prin intermediul scalei de distanță socialăBogardus (Indexul Distanței Sociale). Scala are ca scop identificarea nivelului de acceptare prin stabilirea relațiilor cu persoane din grupurile minoritare care sunt acceptate de respondent. Cel mai înalt grad de acceptare are indicele zero și semnifică faptul că respondentul ar accepta ca o persoană dintr-un grup minoritar să devină membru al familiei. În același timp, cel mai mic grad de acceptare are indicele șase și denotă faptul că respondentul ar exclude din țară membrii unui grup.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.