03:52:21 13.02.2025
Stiri

Ce se va întâmpla după 10 februarie cu lumina și căldura din Transnistria, când ajutorul financiar acordat de UE va fi epuizat: „Este limpede și pentru ei că gaz gratis nu mai există”

Actualitate 28.01.2025 09:12 Vizualizări4761 Autor: Ziarul National
Ce se va întâmpla după 10 februarie cu lumina și căldura din Transnistria, când ajutorul financiar acordat de UE va fi epuizat: „Este limpede și pentru ei că gaz gratis nu mai există”

Uniunea Europeană a decis luni, 27 ianuarie, să ofere Republicii Moldova un grant de urgență de 30 de milioane de euro pentru a preveni o catastrofă umanitară în regiune, dar și pentru producția de energie electrică la centrala de la Cuciurgan necesară consumului de pe malul drept al Nistrului.

Astfel, SA „Energocom” va achiziționa, cu banii din grantul european, gaze naturale de pe piața liberă, iar SA „Moldovagaz” va livra în Transnistria cantitățile necesare pentru a asigura transnistrenii cu lumină și căldură în case.

„Pe malul drept, costurile la electricitate vor fi ajustate datorită livrărilor de curent gratuit de la Centrala de la Cuciurgan în perioada 1 - 10 februarie. Pe malul stâng, locuitorii vor avea căldură și lumină din 1 februarie. Gazele naturale livrate în regim de urgență nu sunt pentru funcționarea consumatorilor industriali mari, precum MMZ, cripto și alte activități netransparente, care prosperau pe seama locuitorilor din regiune. Volumul livrat va fi limitat la consumul de gaze și energie electrică pentru gospodării, grădinițe, spitale, școli și afaceri de bază: brutării și afaceri mici”, detaliază Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

CITIȚI și Europarlamentar român: „Ajutăm R. Moldova să treacă peste criza energetică declanșată de Federația Rusă. Rusia nu poate șantaja cât putem noi ajuta”

Potrivit lui Vodă, decizia de luni a Guvernului de la Chișinău privind oferirea unui împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze naturale pentru stânga Nistrului pentru a menține presiunea în sistemul de gaze, va asigura continuitatea până la 31 ianuarie 2025.

„Dacă stânga Nistrului acceptă să fie ajutată, această livrare imediată va fi parte din pachetul de asistență al UE, dacă nu, cele 3 milioane de metri cubi vor trebui returnate până la 1 martie sau vor fi plătite de Tiraspoltransgaz la prețul de piață la care gazul a fost cumpărat de Moldovagaz”, afirmă Vodă.

Aceeași sursă a adăugat că, după 10 februarie, când gazele cumpărate pe bani europeni și livrate gratuit în stânga Nistrului se voi epuiza, responsabilitatea pentru asigurarea locuitorilor transnistreni cu lumină și căldură va reveni regimului separatist de la Tiraspol.

CITIȚI și Un fost ministru de la Chișinău critică decizia UE de a-l ajuta pe Krasnoselski: „Deoarece Rusia are prea mari cheltuieli și e ocupată cu omorârea ucrainenilor, finanțarea separatismului este pusă temporar pe seama Europei”

„Este limpede atât pentru noi, cât și pentru ei că gazul gratis nu mai există. Acest lucru este confirmat chiar și de Ambasada Rusiei, care a recunoscut oficial acest fapt într-un răspuns transmis Chișinăului și confirmat aceste zile de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Guvernul, împreună cu Uniunea Europeană, va elabora un program complex de reziliență energetică pentru următorii doi ani și care să intre în vigoare imediat după această dată. Acesta prevede investiții în infrastructura de producere și distribuție a energiei electrice și măsuri concrete pentru reducerea și echilibrarea tarifelor la energia electrică și gaz pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Desigur, urmează discuții detaliate, tehnice, amănunțite, cu un regim care este opac și netransparent, dar ne dorim să aducem lumină în stânga Nistrului, fără a ceda din principiile noastre care ne unesc pe malul drept”, a punctat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.

Precizăm că situația din Republica Moldova, creată ca urmare a crizei energetice provocate de Federația Rusă, după ce „Gazprom” a sistat unilateral livrările de gaze naturale către Transnistria, de la 1 ianuarie curent, a fost abordată luni în ședința Consiliului Afaceri Externe de la Bruxelles. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre ale UE s-au asigurat de sprijinul lor în consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

CITIȚI și OFICIAL // R. Moldova oferă un împrumut de 3 milioane de metri cubi de gaze Transnistriei, iar UE oferă un grant de 30 de milioane de euro pentru ca MGRES să producă energie electrică pentru malul drept al Nistrului: „UE salvează din nou R. Moldova”

„Kremlinul folosește energia pentru a șantaja R. Moldova. Ca răspuns, UE a decis să acorde 30 de milioane de euro pentru a ajuta R. Moldova să cumpere și să transporte gaze naționale. În toiul iernii, Kremlinul folosește diferite unelte. Vom ajuta la refacerea energiei electrice și a încălzirii pentru sute de mii de gospodării și moldoveni. La nevoie, UE își va susține întotdeauna prietenii, așa că suntem alături de prietenii noștri”, a declarat după ședința respectivă Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Kaja Kallas.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte