Securitatea Republicii Moldova este „foarte importantă și pentru Uniunea Europeană”, a declarat vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, într-un interviu exclusiv pentru „Cutia Neagră”. Potrivit acesteia, sprijinul acordat Ucrainei este esențial și pentru apărarea țării noastre, iar UE e gata să ne fie alături și ca alegerile să fie libere.
„Securitatea voastră este foarte importantă și pentru Uniunea Europeană, pentru că, după cum știm, dacă ne uităm pe hartă, Moldova se află în Europa, iar Europa este o regiune foarte, foarte mică. Asta înseamnă că securitatea fiecăruia este și grija tuturor”, a afirmat Kallas.
Oficiala a explicat că rezistența Ucrainei contribuie direct și la protejarea Republicii Moldova:
„Linia voastră de apărare începe acum din Ucraina, deci, practic, sprijinind Ucraina, sprijinim și securitatea Moldovei”.
Vicepreședinta Comisiei Europene a precizat că UE sprijină forțele de apărare ale Moldovei cu ajutor neletal prin Facilitatea Europeană pentru Pace și ajută poliția, „punând la dispoziție diverse instrumente care contribuie la consolidarea rezilienței”.
UE pune accent și pe asigurarea unui proces electoral fără interferențe maligne în Moldova:
„În ceea ce privește influențele critice externe sau influența malignă străină, precum și combaterea dezinformării, avem deja instrumentele necesare. Avem echipe de reacție rapidă gata să intervină pentru ca alegerile să nu fie manipulate și ca moldovenii să poată decide liber, așa cum își doresc cu adevărat”.
În același timp, Kaja Kallas a reafirmat angajamentul UE pentru sprijinirea Ucrainei, evidențiind că marea majoritate a statelor membre rămân unite în această misiune:
„Anul acesta am alocat deja, dacă comparăm cu anul trecut, când am oferit 20 de miliarde, anul acesta am ajuns deja la 23 de miliarde. Dar dacă luăm în calcul și contribuția Americii, împreună am oferit în jur de 40 de miliarde. Așadar, încă avem spațiu pentru a face mai mult, pentru a-i ajuta să-și susțină și să-și apere libertatea și țara.
Majoritatea țărilor europene susțin Ucraina, iar în realitate este vorba doar de două țări care nu oferă acest sprijin. Așadar, sunt totuși 25 de state membre care fac mai mult. Și cred că acest lucru este extrem de important, mai ales când vorbim despre sumele alocate pentru apărarea Ucrainei”.
Menționăm că în luna iunie a anului 2022, Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țară candidat la Uniunea Europeană. Obiectivul național este de a adera la comunitatea internațională până în anul 2030. În același interviu pentru TV8, Kaja Kallas a subliniat că scopul este sută la sută realist dacă sunt accelerate procesele de reformă.