Prețurile la unele medicamente au crescut. De rând cu scumpirea în lanț a carburanților și a unor produse alimentare, mai nou, s-a majorat cu circa 30% și costul unor adaosuri alimentare din farmacii. În timp ce acest lucru îi nemulțumește pe oameni, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale spune că adaosurile alimentare nu țin de competența Agenției și ei nu pot controla sau interveni în schimbarea prețurulor la astfel de produse. Totodată, el dă asigurări că prețurile medicamentelor au rămas același și că acestea nu pot să crească peste noapte.
În ultimele zile, prețurile la unele adaosuri alimentare din farmacii s-au majorat cu până la 30%, fapt care i-a nemulțumit pe oameni. Chiar și așa, cei de la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, au menționat, într-un comunicat de presă, că ei aprobă doar prețurile medicamentelor și că e ceva firesc ca acestea să crească în anumite perioade. Mai multe farmacii din Chișinău au confirmat, neoficial, că prețurile la unele medicamente s-au majorat.
„ – Da, s-o scumpit. Și așa se simte. – Eu am înțeles acum că a fost pus comunicatul de presă că s-a scumpit cu vreo 30% medicamentele. – Da nu-i așa. La unele poate e mai mare, la altele – mai mic, dar majoritatea de 30, da-da, este-este. – La toate farmaciile? – La toate farmaciile, desigur. Asta nu farmacia a ridicat prețul, asta furnizorul care aduce”.
Tatiana este mamă a doi copii. Femeia zice că nu este normal ca, pe timp de pandemie, când oamenii și așa o duc greu, să se majoreze prețurile la medicamente.
„Eu nu prea sunt de acord cu majorarea prețurilor, pentru că noi avem foarte mulți pensionari și multe mămici destul de tinere și în perioada de pandemie nu cred că este atât de corect, pentru că noi nu facem așa de mulți bani ca să ne ajungă”.
„Îmi este foarte greu acum și mie, ca mamă a doi copii. Sunt împotriva scumpirilor”.
Pe acest domnul Gheorghe l-am întâlnit în drum spre farmacie. Ne-a povestit că a lucrat de la 16 ani, iar banii pe care îi are acum, la bătrânețe, nu-i ajug de nimic, pentru că totul este scump.
„Pentru noi, pensionerii, totul este scump. Absolut tot. Vai de capul nostru, am muncit”.
„Deja capul nu mai judecă, mă doare capul de la toată aceasta. Acolo sunt mari, în altă parte și mai mari. Cauți, cauți, cauți până ce găsești, unde îți este mai comod și unde îți ajung bani și gata”.
Prețurile exagerate la medicamente afectează cel mai mult oamenii în vârstă. Bătrânii se plâng de faptul că, după ce au muncit o viață întreagă, acum abia de o duc de la o zi la alta. Oamenii spun că, atunci când se majorează prețurile, guvernarea ar trebui să majoreze și salariile, și pensiile.
„Această este o crimă pentru țară și pentru oamenii noștri”.
„Poporul trăiește foarte sărac, oamenii în etate au nevoie de medicamente, iar medicamentele s-au scumpit și asta e rău. Asta ne spune că conducerea nu reglementează prețurile. Conducerea trebuie să monitorizeze prețurile la medicamente. – Dar cu cât s-au scumpit? – Cu 30%”.
„La medicamente, la lumină, la gaz, la tot. Dar ce în schimb, iaca, îmi cer scuze”.
Fiind intervievat de TV8, directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Dragoș Guțu, care ne-a permis să-l cităm, ne-a spus că ei controlează prețurile la medicamentele cu prescripție medicală și la cele fără prescripție medicală, dar segmentul adaosurilor alimentare, nu țin de competența lor. Totodată, el declară cu fermitate că prețurile la medicamente nu s-au majorat.