Linkuri accesibilitate

Statele Unite: un amendament in extremis pentru blocarea Nord Stream 2


În Statele Unite, un grup de congresmeni din ambele partide a lansat un efort in extremis pentru a demonta decizia președintelui Joe Biden de renunțare la sancțiuni împotriva operatorului rus al conductei Nord Stream 2.

Printr-un amendament legislativ introdus pe 14 septembrie în Camera Reprezentanților, republicanul Michael McCaul și democrata Marcy Kaptur sprijiniți de alți opt congresmeni încearcă să-l oblige pe președinte să impună sancțiunile pentru a preveni darea conductei în folosință.

Amendamentul cere ca președintele să impună sancțiuni oricărei entități responsabile de planificarea, construcția sau operarea Nord Stream 2.

Traseul conductei Nord Stream 2
Traseul conductei Nord Stream 2

Gazoductul care sporește substanțial capacitatea Rusiei de a exporta gaze direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind țări ca Ucraina și Polonia, a fost finalizat săptămâna trecută. Cu toate acestea, mai urmează un proces de verificări și certificare. Acesta poate dura câteva luni, dând speranțe celor care doresc blocarea conductei.

Kievul se teme că va pierde miliarde de dolari pe an din taxe de tranzit pentru gazele rusești, iar securitatea energetică îi va fi periclitată, dacă Rusia exportă direct în Germania.

Nord Stream 2 - încă trei obstacole (septembrie 2021)

Gazprom, care deține Nord Stream 2, ar vrea să înceapă exportul de gaze până la sfârșitul anului. Mai sunt trei etape:
1. Tronsoanele conductei trebuie curățate și apoi verificate pentru scurgeri și alte potențiale probleme -se numește etapa de pre-punere în funcțiune. În funcție de tehnica utilizată, ar putea dura trei luni.
2. Nord Stream 2 trebuie să primească un certificat de siguranță de la un certificator independent, recunoscut la nivel internațional, înainte de a fi umplut cu gaz natural. În discuție este o firmă norvegiană.
3. Trebuie să primească aprobarea de la autoritatea de reglementare în energetică din Germania, „Bundesnetzagentur” care va certifica faptul că modelul de propietate și de operare este conform cu reglementările UE privind gazele.
Nord Stream 2 și-a înaintat dosarul pe 11 iunie. Procesul de certificare poate dura până la 10 luni. Sunt o serie de contestații însă „Bundesnetzagentur” ar putea acorda o aprobare provizorie dacă este convinsă că prețurile ridicate la gaz și stocurile scăzute amenință securitatea energetică a Germaniei înainte de iarnă.

Statele Unite cred că dependența Europei de vest de gazele rusești va crește iar Rusia va avea o pârghie directă de influență.

Președintele Joe Biden împărtășește acest punct de vedere. Dar a decis în luna mai să renunțe la sancționarea operatorului rus al conductei și firmelor de construcție, spunând că Nord Stream 2 era la o fază atât de avansată când și-a început el mandatul de președinte, încât sancțiunile nu mai puteau opri finalizarea gazoductului, singurul lor efect putând fi înrăutățirea relației Statelor Unite cu Germania.

Germania a sprijinit constant proiectul, iar cancelara Angela Merkel acum la final de mandat a dorit să se asigure că este dus la sfârșit.

Ea a încheiat o înțelegere cu Biden în luna iulie, care prevede că Statele Unite și Germania vor ajuta Ucraina să facă față consecințelor economice rezultate din finalizarea Nord Stream 2, inclusiv prin investiții în industria energetică ucraineană. Berlinul s-a angajat să convingă Kremlinul să continue să exporte gaze și prin conductele terestre din Ucraina.

Criticii est europeni ai conductei au avut însă mereu sprijin în Congresul de la Washington în chestiunea conductei, insistând că aceasta le amenință securitatea națională. Congresul a luat partea Ucrainei și Poloniei, impunând sancțiuni în trecut pentru a opri construcția.

Amendamentul de acum urmează a fi anexat unei legi despre cheltuielile militare, care a fost folosită și în ultimii doi ani ca vehicul pentru sancțiuni contra gazoductului. O decizie finală încă nu s-a luat, iar amendamentul mai poate fi blocat de aliații lui Biden din tabăra democraților, în ciuda sprijinului bipartit de care se bucură în Congres restabilirea sancțiunilor contra Nord Stream 2.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG