07:31:11 03.06.2024
Stiri

Reprezentanții Ucrainei au promis la Chișinău că NU vor admite ca apele râului Nistru să se deterioreze: „Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”

Actualitate 13.09.2021 15:28 Vizualizări3840 Autor: Ziarul National
Reprezentanții Ucrainei au promis la Chișinău că NU vor admite ca apele râului Nistru să se deterioreze: „Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei” Ecopresa


Ucraina, la fel ca R. Moldova, este interesată de calitatea apei fluviului Nistrului și nu va admite ca apele râului să se deterioreze „nici în contextul calității și nici al înnămolirii”.

Promisiunea a fost făcută de către viceprim-ministrul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate, co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, Oleksii Reznikov, care a întreprins o vizită în R. Moldova la finele săptămânii trecute.

„La urma urmei, Nistrul este o sursă de apă potabilă atât pentru cetățenii Republicii Moldova, cât și pentru cetățenii Ucrainei”, a precizat oficialul ucrainean în cadrul întrevederii avute cu mai mulți oficiali de la Chișinău, inclusiv co-președintele Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare comercial-economică Vlad Kulminski, vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrului Mediului Iuliana Cantaragiu, ministrului Economiei, Sergiu Gaibu etc.

„Având în vedere că râul Nistru este un fluviu care traversează teritoriul a două state, este în interesul nostru comun să continuăm dialogul, să cooperăm și să asigurăm o calitate bună a apelor și o cantitate suficientă pentru toți utilizatorii de apă din bazin, de la izvor, până la vărsare”, a declarat ministra Cantaragiu, în contextul discuțiilor despre protecția râului Nistru și aspectele ecologice ale funcționării Complexului Hidroenergetic Nistrean.

Părțile au ajuns la înțelegerea să fie organizată o ședință comună pentru a discuta aceste aspecte în viitorul apropiat.

Menționăm că râul Nistru este principala sursă de apă pentru R. Moldova, 80% din volumul anual de apă provenind anume din acest fluviu, și singura sursă de apă potabilă pentru Chișinău unde locuiește o treime din populația republicii noastre.

Anterior, activiștii din domeniul ecologiei au atenționat că extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean de la Nahoreany – Naslavcea la Novodnestrovsk și construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, toate aflate pe teritoriul Ucrainei, riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația R. Moldova și să provoace o „criză umanitară”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md