Linkuri accesibilitate

Jocurile de la Tokyo, cele mai „LGBT+” din istorie?


Jocurile Olimpice de la Tokyo: britanicul Tom Daley, în timp calificărilor la sărituri în apă, 2 august 2021.
Jocurile Olimpice de la Tokyo: britanicul Tom Daley, în timp calificărilor la sărituri în apă, 2 august 2021.

Pentru persoanele LGBT +, Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020 au reprezentat un punct culminant în ce privește vizibilitatea, acceptarea și succesul sportiv, cu un număr record de participanți din rândul minorităților sexuale.

În ultimele două săptămâni, peste 180 de sportivi LGBT + „pe față” au concurat în capitala Japoniei, potrivit site-ului Outsports, preluat de Reuters – o cifră triplă față de Rio de Janeiro 2016, ilustrând o creștere a încrederii în sine în rândul sportivilor LGBT +.

Dacă „echipa LGBT +” ar fi concurat ca țară, bilanțul ei de 32 de medalii - 11 de aur, 12 de argint și nouă de bronz - ar fi clasat-o pe locul șapte, deasupra Olandei și sub Australia, potrivit unei analize a Fundației Thomson Reuters.

În zilele finale ale Jocurilor Olimpice, mulți au lăudat competiția pentru creșterea vizibilității și acceptării persoanelor LGBT + la nivel global.

„A avea acest tip de reprezentare este foarte important", a declarat înotătorul profesionist Michael Gunning, care a ratat de puțin calificarea pentru Jamaica la Tokyo 2020.

„În copilărie nu am avut asemenea modele. Nu am fost niciodată inspirat de sportivi LGBT; modelele au fost întotdeauna oameni din afara comunității", a declarat Gunning luni pentru Thomson Reuters Foundation.

Tokyo a fost o premieră din multe puncte de vedere - nu doar pentru că, prima oară, peste 11.000 de sportivi au concurat la aproape 350 de competiții în stadioane și săli aproape goale, în cadrul restricțiilor împotriva COVID-19.

Halterofila din Noua Zeelandă Laurel Hubbard a devenit prima femeie în mod deschis transgender care a concurat la Jocuri, atrăgându-și atât laude, cât și critici.

Fotbalistul canadian Quinn, care folosește un singur nume și este trans și non-binar - neidentificându-se nici ca bărbat sau femeie - a devenit primul sportiv trans care a câștigat o medalie de aur ca parte a unei echipe naționale feminine.

Iar campionul la sărituri în apă Tom Daley a provocat valuri atât în piscină, cât și în exterior, mai ales când s-a adresat presei după ce a câștigat medalia de aur cu partenerul său la sărituri, Matty Lee.

„Mă simt incredibil de mândru să pot spune că sunt gay și, de asemenea, campion olimpic", a spus Daley.

În ciuda popularității celebrităților LGBT + precum Daley în lume, relatările rusești de la Jocuri au demonstrat că homofobia rămâne o realitate în multe părți ale lumii – apreciază Reuters.

Canalul de stat Rossiya 1, l-a ridiculizat pe Daley drept „un homosexual britanic”, în timp ce participanții la talk-show-urile rusești i-a numit pe concurenții LGBT + „perverși” și „psihopați”.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a declarat că va investiga orice comentarii abuzive făcute pe posturile rusești care au fost difuzoare oficiale ale Olimpiadei.

„Discriminarea nu-și are locul la Jocurile Olimpice", a declarat CIO într-un comunicat.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG