10:28:46 02.06.2024
Stiri

Observatorii „Promo-LEX” semnalează PRIMELE cazuri de transportare ORGANIZATĂ a transnistrenilor la secțiile de votare: Peste zece unități de transport, fixate la Copanca și în Rezina

Actualitate 11.07.2021 10:11 Vizualizări2834 Autor: Ziarul National
Observatorii „Promo-LEX” semnalează PRIMELE cazuri de transportare ORGANIZATĂ a transnistrenilor la secțiile de votare: Peste zece unități de transport, fixate la Copanca și în Rezina


Misiunea de Observare „Promo-LEX” a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a raportat până la această oră mai multe cazuri de transportare organizată a alegătorilor din Transnistria la secțiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului.

De exemplu, la secția de votare nr. 37/18 de la Copanca, raionul Ștefan Vodă, destinată cetățenilor din regiunea transnistreană cu pașaport al R. Moldova, au fost observate până la ora 9.00 zece unități de transport.

Este vorba de autoturisme și microbuze mici, cu o capacitate de câte șapte persoane, toate pline (Mercedes Vito A773HC , Opel Zafira T598OB, Chrysler Voyager C495EP).

Totodată, la secția de votare nr.37/37 din Rezina, deschisă pentru locuitorii din Transnistria, un microbuz de culoare albă (număr de înmatriculare P581BB) a transportat persoane încă de la ora 7.50. Acest microbuz are o capacitate de zece locuri, iar șoferul le-a spus observatorilor că ar transporta persoane de la uzina metalurgică din Râbnița.

De asemenea, la secția electorală din Răscăieții Vechi, raionul Ștefan Vodă, distanța socială nu este respectată de către alegătorii transnistreni, care stau la coadă. Potrivit oservatorilor, aceștia sunt și fără mască de protecție.

„Promo-LEX” anunță că în toate cele 41 de secții de votare unde vor exercita dreptul de vot alegătorii din regiunea transnistreană este repartizat câte un observator static.

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a avertizat sâmbătă, pe 10 iulie, că unele grupări din dreapta și stânga Nistrului ar intenționa să corupă alegătorii în ziua votului, pentru ca aceștia să voteze un anumit concurent electoral.

„SIS atenționează asupra riscurilor legate de posibila corupere a alegătorilor și transportarea organizată a acestora către secțiile de votare. (…) Serviciul va implica întreg potențialul pentru prevenirea și documentarea tentativelor de corupere directă și indirectă a electoratului. Cu regret, sesizăm, în acest sens, intențiile unor grupuri de persoane atât din dreapta, cât și din stânga Nistrului de a pregăti și aplica activități care depășesc cadrul legal, cum ar fi transportarea și determinarea anumitor alegători de a vota un anumit concurent electoral în schimbul anumitor beneficii. Serviciul va acționa în conformitate cu legislația în vigoare, iar probatoriul care va fi acumulat pe parcurs va fi remis organelor procuraturii”, arăta instituția într-un comunicat de presă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2024 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șeful FSB, vizita lu...

27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md