Linkuri accesibilitate

Alegeri anticipate în Bulgaria


Alegeri parlamentare în Bulgaria
Alegeri parlamentare în Bulgaria

La trei luni după alegerile parlamentare de la 4 aprilie, alegătorii bulgari sunt chemați în fața urnelor pentru a alege 240 de deputați.

Alegeri anticipate în Bulgaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Alegerile precedente au avut drept rezultat plecarea de la putere a partidului GERB dar nu au creditat partidele protestului anti-Borisov cu majoritatea necesara formării unui guvern fără participarea partidelor statuquoului – GERB, socialiștii și MDL – partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

12 000 sunt secțiile în Bulgaria din care în 9402 se votează numai cu mașină. În diaspora sunt deschise un număr record de 784 de secții. În Marea Britanie numărul de secții a crescut de la 35 la 135. Identica este situația în Turcia și SUA. În două treimi din secțiile în diasporă se votează cu mașină cea ce permite participarea unui număr mai mare de emigranți și turiști.

S-a trecut la vot cu mașină în scopul combaterii fraudării prin fabricarea de buletine nule – care au ajuns la 15% în ultimele alegeri pentru consilieri municipali.

Primul ministru interimar Stefan Ianev a declarat că scrutinul decurge normal. Au apărut probleme tehnice cu mașinile de vot la 42 de secții în care s-a trecut la buletine din hărtie.

Altă este aprecierea ex-premierului Borisov – „Haos total. Alegeri a-la Maduro. Votul în diaspora este furtul secolului. Bine că ne-au lăsat vii.”

La 15.00 participarea la vot era de aproape 25%.

În pofida interdicțiilor., câteva site-uri și agenții anunță rezultate parțiale din exitpolluri. După ora 15.00 conduce partidul GERB al ex-premierului Borisov cu între 22 și 23%, urmat de „Există un astfel de popor” al showman-ului Slavi Trifonov – 21-22% și partidul socialist – cu între 15 și 17%, MDL - partidul turc – 10-11% și Bulgaria democrată 9-10%. La pragul de 4% sunt coaliția „Ridică-te!! Mutrele criminale afară!”, „Patrioții uniți” și partidul prorusesc „Renaștere”.

XS
SM
MD
LG