Linkuri accesibilitate

Statele Unite își vor coordona cu aliații politica de sancțiuni internaționale


Joe Biden și secretarul general NATO Jens Stoltenberg
Joe Biden și secretarul general NATO Jens Stoltenberg

Administrația Biden va modifica, față de cea precedentă, maniera în care aplică sancțiuni internaționale, în diverse situații, de la abordarea unilaterală a lui Trump, la acțiuni concertate cu aliații.

Statele Unite își vor coordona cu aliații politica de sancțiuni internaționale
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Între măsurile preconizate se numără și reducerea sancțiunilor împotriva Iranului. Administrația Trump s-a folosit de sancțiuni mai des decât altele anterioare, pentru a face presiuni asupra Coreei de Nord sau Venezuelei sau unor țări considerate adversari strategici. Aceste sancțiuni nu au dus însă la progrese diplomatice sau la modificări de comportament international, de unde și întrebarea dacă ele sânt sau nu eficace. Consilieri ai lui Biden consideră sancțiunile ca fiind un instrument de politică externă, în combinație cu altele și nu de sine stătător.

Viziunea lui Biden este că actori politici, statali, societatea civilă și sectorul privat trebuie să acționeze împreună, iar efortul intern se cere coordonat cu Congresul, pentru ca aplicarea de sancțiuni să fie oportună și să genereze impact. Oficialități din administrația Trump spun că Biden risipește avantaje strategice la care s-a lucrat intens, de exemplu prin reducerea sancțiunilor impuse Iranului, fără a obține ceva în schimb. Ei se tem că a aștepta până când se ajunge la o înțelegere cu aliații poate compromite interese de securitate ale Statelor Unite.

Oficialități de la Casa Albă spun că obținerea unui consens cu aliații și acțiuni comune vor întări forța mecanismelor puse în mișcare, acestea acționând într-un spațiu mai mare și cu mai mult sprijin. Administrația Biden colaborează cu aliații și în legătură cu sancțiuni împotriva Chinei pentru represiunile din Hong Kong, Rusiei pentru acțiunile împotriva celor care se opun regimului Putin si Belarusului pentru represiune și încarcerarea oponenților politici.

Poziția noii administrații americane este menită și să elimine tensiunile în raporturile cu aliați, care au marcat anii în care Trump s-a aflat la Casa Albă.

XS
SM
MD
LG