CEC a publicat profilul candidaților la funcția de deputat în Parlament. Astfel, dintre cei 1971 de concurenți aproape 960 sunt bărbați, iar peste 830 sunt femei. Printre cei care doresc să ajungă în Parlament sunt și studenți, șomeri, dar și pensionari. Mai multe detalii despre profilul candidaților, în funcție de gen și vârstă, dar și despre cele mai des întâlnite profesii în rândul acestora vedeți în următorul reportaj.
Dacă ne referim la categoria de gen a candidaților, atunci din totalul acestora, peste 53 la sută sunt bărbați, iar ponderea femeilor este de peste 46%.
Dacă ne referim la profilul de vârstă al candidaților, atunci vedem că cea mai mare parte a lor se încadrează în segmentul cuprins între 36 și 50 de ani. Mai exact, în această categorie se regăsesc puțin peste 40% dintre candidați. Următorii pe listă sunt cei care au vârsta între 18 și 35 de ani. Este mare și numărul celor care au între 51 și 70 de ani, iar pe ultima poziție în acest clasament sunt persoanele care au peste 71 de ani. Ei constituie peste un procent din numărul total al concurenților. Este de menționat faptul că 67 dintre candidați sunt pensionari.
Cât despre domeniile de activitate ale concurenților electorali, în top se regăsesc cinci profesii. Cei mai mulți aspiranți la fotoliile de deputați sunt juriști – 15 la sută dintre toți candidații, după care urmează economiștii și inginerii cu aproximativ 11%. Mulți alți membri de blocuri și partide lansate în actuala campanie electorală sunt fie pedagogi, fie medici.
De asemenea, este de menționat că, în cursa electorală, sunt înscriși peste 110 șomeri sau persoane neangajate în câmpul muncii, iar numărul studenților care își propun să ajungă deputați se apropie de 60.