Linkuri accesibilitate

Șefii diplomațiilor SUA și Rusiei se întâlnesc în Islanda


Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul de externe rus Serghei Lavrov vor purta convorbiri, miercuri seara, în Islanda, pe fundalul deteriorării relațiilor dintre cele două țări rivale și înaintea unui posibil summit al președinților Joe Biden și Vladimir Putin.

Oficiali ruși și americani au spus că cei doi diplomați-șefi se vor întâlni în marginea unei ședințe a Consiliului Arctic, la Reykjavik, locul unui faimos summit din 1986 între Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov.

Va fi întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre cei doi rivali de când și-a început mandatul, în luna ianuarie, noul președinte al Statelor Unite, Joe Biden.

Convorbirile urmează să înceapă seara târziu, după ce Lavrov ajunge în Islanda de la o reuniune a Organizației Tratatului de Apărare Colectivă ținută în Tadjikistan.

Într-un moment în care relația Statelor Unite cu Rusia amenință să revină la nivelul Războiului Rece, Blinken și Lavrov au o agendă încărcată.

Chestiunile divergente includ masarea de forțe ruse în Ucraina și în jurul ei, manevrele pentru o mai bună poziționare în regiunea arctică, tratamentul la care este supus în Rusia politicianul de opoziție, Alexei Navalnîi, proiectul gazoductului rus Nord Stream 2 în Europa, acuzațiile americane despre atacuri cibernetice ale Rusiei și interferență în procese electorale occidentale.

Vorbindu-le jurnaliștilor, la Reykjavik, pe 18 mai, Blinken a spus că Statele Unite ar prefera o relație „mai stabilă și mai predictibilă” cu Rusia. Însă, în cazul în care Rusia va opta pentru „acțiuni nechibzuite sau agresive” care vizează interesele americane sau ale țărilor aliate și partenere, Statele Unite vor răspunde, „nu de dragul conflictului sau escaladării, dar pentru că asemenea provocări nu pot fi lăsate nepedepsite”, a mai spus Blinken.

Ideea organizării unui summit a fost lansată de Casa Albă, luna trecută, dar o întâlnire Biden-Putin nu a fost confirmată în mod public. Ziarul rus Kommersant a scris, pe 17 mai, că, potrivit surselor sale, Elveția este locul cel mai probabil pentru întâlnire.

Secretarul de stat american a mai spus că Statele Unite sunt îngrijorate în legătură cu intensificarea activității militare ruse în regiunea arctică, a cărei importanță strategică pentru puterile internaționale este în creștere. În cuvintele sale, o prezență militară sporită ridică probabilitatea unor accidente și „subminează scopul comun al unui viitor pașnic și sustenabil al regiunii arctice”, așa încât militarizarea trebuie evitată.

A făcut comentarii înainte de întrevedere și Serghei Lavrov. În vârstă de 71 de ani, el conduce diplomația rusă încă din 2004. „Aparent, a spus Lavrov, Statele Unite au decis să promoveze o relație stabilă și predictibilă cu Rusia, însă, dacă include sancțiuni stabile și predictibile, nu este ceea de ce avem nevoie”. Ministrul rus de externe a mai spus că, pentru normalizarea relației, Rusia așteaptă acțiuni concrete din partea Statelor Unite, nu vorbe.

Secretarul de stat american a spus că întâlnirea sa cu Lavrov este o ocazie importantă pentru a se testa dacă Moscova și Washington-ul pot găsi puncte de tangență pentru a coopera în alte chestiuni, ca schimbarea climei, Orientul Mijlociu, Iranul și Coreea de Nord.

Pe 19 mai, însă, un vot al Dumei de Stat a reamintit cât de dificilă poate fi o asemenea misiune.

Parlamentarii ruși au votat pentru retragerea Rusiei din tratatul Open Skies despre zborurile reciproce de recunoaștere. Statele Unite s-au retras din acest tratat la sfârșitul anului trecut, spunând că este „încălcat flagrant” de Rusia. A fost una din loviturile date sistemului internațional de control al armelor de către fostul președinte american Donald Trump, care a spus mereu că aceste tratate dezavantajează Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG