Ce spun experții de la Chișinău despre vaccinurile Sinopharm, CoronaVac și Sputnik V, recepționate recent: Care dintre ele înregistrează cele mai puține reacții adverse?


Toate tipurile de vaccin COVID-19 recepționate de R. Moldova sunt sigure și eficiente, dă asigurări președinta Comitetului Național de Experți în Imunizare, Ninel Revenco.
Chișinăul a recepționat în ultima săptămână vaccinuri din Rusia și China, iar autoritățile din domeniul sănătății îndeamnă populația să se vaccineze pentru a stopa pandemia.
Președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Angela Paraschiv, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că eficacitatea vaccinului Sputnik V e de 91,6%, potrivit studiilor clinice. Acest vaccin, neînregistrat deocamdată de OMS și Agenția Europeană a Medicamentului, a demonstrat un nivel înalt de eficiență împotriva variantei britanice de COVID-19 și un nivel mai redus în cazul variantei de COVID-19 din Brazilia.
În ceea ce privește vaccinul Sinovac, s-a demonstrat că reacțiile adverse au fost mai rar întâlnite comparativ cu vaccinul Sputnik V sau Pfizer. Potrivit unui studiu clinic realizat în Brazilia, vaccinul Sinovac a demonstrat o eficacitate de peste 50% și protejează împotriva formelor moderate și grave de COVID-19 în proporție de peste 80%, iar în cazul deceselor - de 100%.
În cazul vaccinului Sinopharm, aprobat în 21 de țări, studiile au demonstrat o eficiență de peste 79% și faptul că neutralizează tulpinile noi de COVID-19 în peste 99% din cazuri. De asemenea, vaccinul CoronaVac a demonstrat o rată de formare a anticorpilor de 75% din persoanele imunizate și o eficiență de 100% după administrarea ambelor doze.
Dozele de vaccin CoronaVac și Sinopharm urmează a fi distribuite instituțiilor medicale din R. Moldova pe parcursul săptămânii curente.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Israelul a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare în rândul populației de peste 62% cu o singură doză, Marea Britanie – de 51%, România are o acoperire de 17%, iar R. Moldova - de 4%, cu o rată mai înaltă decât Macedonia, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Georgia, Kîrgîzstan.
Menționăm că numărul persoanelor din R. Moldova vaccinate împotriva COVID-19 a urcat la 159 145, dintre care 18 458 au fost imunizate cu ambele doze.









































































