Linkuri accesibilitate

Cum a ieșit Bucureștiul din zona roșie chiar de Paști. Tradiția colaborării între stat și BOR


În România, sărbătorile pascale aproape că nu țin cont de pandemie. În mod surprinzător această strategie a guvernului de largă susținere a bisericii este însoțită de cifre oficiale care arată o scădere serioasă a infecțiilor zilnice față de luna martie. De pildă, pe 30 martie România număra 6204 de cazuri noi infectate cu SARS-CoV-2, după ce fuseseră făcute peste 40.000 de teste.

Acum, la o lună distanță, au fost înregistrate 1.636 de cazuri noi în ultimele 24 de ore din circa 32.000 de teste făcute. Rezultă că măsurile luate de autorități au avut efecte clare, chiar dacă inițial au părut aleatorii și neargumentate.

De fapt, deși în urmă cu o lună, jumătate din harta României era colorată cu roșu, semn al situațiilor grave prin care trecea țara din cauza pandemiei, azi a ieșit și ultima localitate din această zonă de pericol, este vorba chiar despre capitală. Astfel, în București, incidența cazurilor a fost vinery de 2,98 infectări cu SARS-CoV-2 la mia de locuitori, în scădere faţă de ziua anterioară, când incidenţa era de 3,09, a anunţat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică.

Deja s-au produs unele relaxări la începutul săptămânii, când incidența ascăzut în București sub 3,5 la mia de locuitori: sălile de sport s-au deschis. În plus, de astăzi, deplasarea în capitală vinerea, sâmbăta și duminica va fi posibilă până la ora 22, în loc de ora 20., iar magazinele și terasele vor putea rămâne deschise până la ora 21.

În zona galbenă se află, alături de București, încă 21 de județe, unde rata de infectare este între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori. 20 de județe sunt deja colorate cu verde, semn căincidența infectărilor este sub 1,5 la mia de locuitori.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, le-a cerut românilor să rămână acasă în noaptea de Paște dacă nu merg la slujba de Înviere, subliniind că circulația pe timpul nopții va fi permisă „doar pentru participanții la slujbele religioase”.

Biserica Sf. Pantelimon, București, Denia din Joia mare
Biserica Sf. Pantelimon, București, Denia din Joia mare

Autoritățile române au decis, încă din perioada în care jumătate dintre județe erau în zona roșie, că în noaptea dintre 1 și 2 mai, când ortodocșii sărbătoresc Învierea, că peste tot, va fi permisă circulația pesroanelor până la ora 5 dimineața. Cu toate că guvernul se află în primul său an de guvernare și, dat fiind că mai sunt trei ani și jumătate până la alegerile următoare, nu a îndrăznit să ia măsuri prea dure legate de criza sanitară, nici chiar atunci când secțiile de terapie intensive nu mai aveau niciun loc. Aceeași psihologie pare să se aplice, însă, și în ceea ce privește demararea reformelor de orice fel.

Au existat, de altfel cu mult timp înainte, o serie de întâlniri între reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române și diferiți lideri politici, în care cele două părți au negociat sărbătorirea nopții de Înviere. Acest fel de colaborare sau chiar de amestec al religiei cu politicul face parte din tradițiile ortodoxismului, care sprijină puterea politică la cererea acesteia, în schimbul unor servicii sau concesii pe care statul le face în favoarea Bisericii.

XS
SM
MD
LG