Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

18 Apr. 2021 / 14:02

Drumarii cer prelungirea perioadei de tranziţie la noile standarde de producere şi aplicare a asfaltului

Drumuri cu gropi, străzi lăsate în paragină şi conducători auto nemulţumiţi. Se întâmplă din cauza tergiversării procesului de trecere la standardele europene de producere şi aplicare a asfaltului. Astfel, agenţii economici au încetat să mai producă mixturi asfaltice, pe motiv că nu erau cunoscute noile cerinţe, dar şi din lipsa unui laborator ce să le ofere certificate de conformitate. Lucrările de plombare şi reparaţie a drumurilor ar putea începe abia la sfârşitul lunii mai, transmite Moldova 1.


Procedura de trecere la standardele europene de producere şi aplicare a asfaltului este avizată într-o hotărâre din 2016 a Guvernului. Procesul prevede mai multe etape de ajustare a normelor vechi la noile cerinţe. Totuşi, abia în 26 martie a acestui an noile reglementări au fost publicate în Monitorul Oficial.

„Da, este o reţinere pentru că în anii precedenţi noi începeam lucrările de plombare a gropilor în luna aprilie. Acum ne aflăm în perioada de preparare a reţetelor pentru mixturile asfaltice de către furnizori, de către producători”, explică directorul adjunct al Administraţiei de Stat a Drumurilor Ion Drucec.

Chiar dacă pe mai multe drumuri din centrul ţării reparaţia carosabilului era în toi, la scurt timp acestea au fost stopate din cauza lipsei de asfalt. Se întâmplă şi în oraşul Sângera, unde au început lucrările de asfaltare a străzii Chişinău pe o porţiune de peste cinci mii de metri. Pană acum, muncitorii au reuşit doar sa frezeze asfaltul vechi, să amenajeze trotuarul şi să instaleze bordura. Celelalte lucrări au fost stopate pe motiv că noile standarde de plombare a drumurilor nu au fost aprobate de autorităţile centrale.

Acest fapt a provocat pierderi financiare şi întreprinderilor ce produc asfalt. Alexandru Guzun, directorul tehnic al unei companii specializate în producerea mixturilor asfaltice şi construcţia drumurilor susţine că firma sa suportă pierderi de câteva milioane de lei pe lună.

„Am procurat deja laboratorul pentru încercări la asfalt, pentru că doar 10% din utilaj îl mai putem utiliza, dar după standardele noi deja şi încercările sunt de alt tip, evident că trebuie să procurăm alt utilaj de laborator”, menţionează Alexandru Guzun.

Membrii Asociaţiei Drumarilor Antreprenori din Moldova (ADAM) au solicitat Guvernului să fie prelungită perioadă de tranziţie, pentru ca toţi antreprenorii să reuşească să treacă la noile metode de producere a asfaltului.

„O să intre toate întreprinderile din domeniu într-o criză profundă din care cu greu o să fie salvate. Prim-ministrul interimar are dreptul să extindă această perioadă de pregătire, de trecere la standardele noi până la anul nou. Nu se va întâmplă nimic grav”, consideră preşedintele ADAM, Boris Gherasim.

Am încercat să obţinem o reacţie privind situaţia creată de la reprezentanţii Ministerului Economiei, însă nu am primit niciun răspuns la solicitarea oficială şi nici la apelurile telefonice. În acest an, pentru plombarea gropilor pe drumurile publice naţionale au fost alocaţi aproximativ 350 de milioane de lei, iar pentru reparaţie periodică - circa 400 de milioane de lei.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova


 

Comentarii