Reprezentanții din diasporă s-au reunit la Chișinău și susțin că se vor întoarce acasă numai când vor fi create condiții pentru un trai decent


Reprezentanții asociațiilor de moldoveni aflați peste hotare, dar și cetățeni aflați în străinătate participă la Zilele Diasporei, care se desfășoară în perioada 28-30 august curent la Chișinău.
Biroul pentru Relații cu Diaspora (BRD) a prezentat, astăzi, audienței Strategia „Diaspora-2015” și a solicitat opinia participanților la conferință vizavi de document.
Alexandru Cazacu, președintele Asociației „Dor Parma” din Italia, a declarat, de exemplu, că BRD nu ar trebui să se ocupe cu chemarea cetățenilor din străinătate acasă, ci cu promovarea informației, fiindcă mulți dintre migranții moldoveni nu cunosc programele care le sunt destinate. „Eu, dacă am un serviciu bun și mă simt bine în străinătate, de ce să revin?”, a întrebat Alexandru Cazacu.
Alți reprezentanți ai diasporei s-au pronunțat pentru crearea unor condiții de trai decente în R. Moldova care ar putea să determine moldovenii să se întoarcă acasă. Până atunci, menținerea unei comunicări eficiente între autoritățile R. Moldova și diasporă este extrem de necesară.
La discuțiile de astăzi au participat și prim-ministrul Republicii Moldova, Valeriu Streleț, secretarul general al Guvernului R. Moldova, Sergiu Palihovici, precum și partenerii internaționali Organizaţia Internaţională a Migraţiei, UN Women și Agenţia Elveţiană pentru Cooperare (SDC).
Mâine, reprezentanții din diasporă vor prezenta șapte concepte de proiecte, ce au drept scop consolidarea capacităților de mobilizare a diasporei în vederea elaborării și realizării proiectelor de ordin social, economic, educațional în comunitățile lor de origine din Republica Moldova, care vor veni să susțină eforturile Guvernului Republicii Moldova de integrare a migrației în strategiile naționale de dezvoltare.
Totodată, ziua de 29 august va integra femeile migrante în câteva ateliere de lucru, unde vor fi puse în discuție rezultatele revizuirii legislației în domeniul migrației, muncii și traficului de ființe umane și recomandările efectuate prin prisma CEDAW (Convenția asupra eliminării tuturor formelor de discriminare fașă de femei).
Pentru că Zilele Diasporei sunt un eveniment reprezentativ pentru cetățenii moldoveni stabiliți peste hotarele țării, Biroul pentru relații cu diaspora a încurajat membrii comunităţilor să celebreze ziua de 30 august în localităţile de baştină prin diverse modalități și activități, precum: ateliere instructive și informative, șezători, flashmoburi, întruniri în aer liber, desfășurarea unor cercuri de lectură și alte evenimente.
Administrațiile publice locale din 14 raioane au planificat deja evenimente festive, activități artistice și sportive în cadrul Zilelor Diasporei.
Zilele Diasporei în Republica Moldova se desfășoară al doilea an consecutiv și are drept scop promovarea dialogului cultural și economic la nivel de diasporă - țară / țară - diasporă, mobilizarea asociațiilor diasporei și a societății civile pentru ca, prin acțiuni comune, să contribuie la dezvoltarea durabilă și promovarea țării pe plan internațional.













































































