Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1161: Atac lângă Moldova și „cel mai rău lucru”. Rusia amenință NATO și respinge oferta lui Zelenski

Cine sunt magistratele Tamara Chișca-Doneva și Nagejda Toma, care au fost numite la conducerea CSJ

missing
12 martie 2021, ora 21:18

Magistrata Tamara Chișca-Doneva, care a fost votată de către majoritatea deputaților pentru funcția de vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro. 

Conform deciziei Legislativului, Tamara Chișca-Doneva va fi numită în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ, pe un termen de patru ani.

Deputații au mai votat și numirea unei alte vicepreședintă a Curții Supreme de Justiție, președintă a Colegiului penal. Este vorba de Nadejda Toma,  care a fost numită pentru patru ani.

Tamara Chișca-Doneva și-a început cariera de magistrat în 1987, când a fost numită judecătoare la Hîncești. În 1995 o regăsim deja în Chișinău, la Judecătoria sect. Rîșcani. După un an este avansată la Curtea de Apel a Republicii Moldova, iar în 2003 – la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Din 2019, deține interimatul funcției de președintă a Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ al CSJ.

Potrivit ZDG.md, ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”. În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

Potrivit profilului rise.md, Nadejda Toma și-a început cariera la începutul anilor ’90, mai întâi în calitate de translator, apoi grefier, specialist coordonator, și şef al Secretariatului prezidiului şi Plenului Judecătoriei Supreme a Republicii Moldova. În 1996, o regăsim la Tribunalul Chișinău în funcția de consilier și consultant al președintelui instanței.

Abia în 2001, Toma îmbracă roba de judecător la Judecătoria Ialoveni, iar peste 10 ani este avansată în funcția de președintă a aceleași instanțe.

În 2014, magistrata este promovată la Curtea Supremă de Justiție, iar în 2018 este aleasă președintă a Colegiului disciplinar de pe lângă Consiliul Superior al Magistraturii.

La 22 februarie 2017, completul de judecători CSJ, din care făcea parte și Nadejda Toma, au menținut pedeapsa cu nouă ani de închisoare cu executare pe numele ex-premierului Vladimir Filat în dosarul de corupere pasivă și trafic de influență.

Nadejda Toma a făcut parte și din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Aceștia au declarat neîntemeiat decursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.