Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1143: Condiția SUA, întâlnire la Bruxelles și fals cu Zelenski. Când ar putea fi judecat Putin

/VIDEO/ Ilegalități grave, la „Chișinău Arena”. Procuratura Anticorupție a depistat o schemă de delapidare, pusă la cale de un grup de deputați și funcționari

missing
05 martie 2021, ora 20:21

Ilegalități grave, la Chișinău Arena! Începând cu anul 2017, un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice ar fi pus la cale acțiuni de delapidare a averii străine de pe urma contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Naționale. Cel puțin, asta se arată într o notă informativă a Procuraturii Anticorupție, care a fost făcută publică de către deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. În afară de cele 10 hecatare pe care este construită Arena, gruparea ar mai fi sustras din circuitul agricol alte circa 60 de hectare de teren, care au fost gajate companiei de construcție turcești. Administratorul complexului nu ne-a răspuns la apel, pentru o reacție. Iar deputatul Andrian Candu, care în 2018 prezeneta cu mare fast proiectul ce fusese anunțat de la tribuna Partidului Democrat de către Vlad Plahotniuc, a declarat că aude pentru prima dată despre această schemă frauduloasă, așa că, deocamdată, nu se poate expune.

Despre schema de delapidare de la “Chișinău Arena” din comuna Stăuceni a anunțat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari. Acesta a publicat o notă informativă a Procuraturii Anticorupție. În document se arată că ilegalitățile au fost puse la cale încă în 2017 de către un grup de politicieni, funcționari și persoane fizice. Întâi de toate, Procuratura Anticorupție a constatat un preț exagerat al proiectului Arena Chișinău, acesta fiind stabilit fără o estimare economico-financiară. Mai exact, pentru realizarea proiectului a fost stabilită suma de 44,5 milioane de euro. Mai mult, în afară de cele 10 hectare, pe care este construită Arena, suspecții au mai sustras din circuitul agricol încă aproape 60 de hectare de teren din comunca Stăuceni, care au fost gajate companiei de construcție turcești cu dreptul re-gajării către alți creditori.

Purtătoarea de cuvânt de la Ministerul de Economii nu ne-a răspuns la telefon. Nu am reușit să discutăm nici cu responsabilii de acest domeniu de la Agenția Proprietății Publice. O angajată ne-a spus că instituția a activat azi doar până la ora 15.

L-am contactat și pe deputatul Andrian Candu, fostul membru al PD, cel care, în 2018, prezenta cu mare fast proiectul, atunci când democrații se aflau la guvernare. Acesta ne-a spus, însă, că despre schema de delapidare aude pentru prima dată, de la noi.

Am încercat să aflăm mai multe detalii de la administratorul Arenei, Eduard Calancea, dar nici acesta nu ne-a răspuns la apel.

Chiar și așa, angajații ne-au spus că lucrările de la Chișinău Arena sunt gata, însă nu cunosc de ce complexul nu este deschis pentru vizitatori.

Darea în exploatare a complexului a fost amânată de mai multe ori. În decembrie 2019, premierul de atunci, Ion Chicu, a mers la Arenă, într-o vizită de inspecție. Fostul prim-ministru a declarat atunci că acest complex urmează să fie dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Acest lucru nu s-a mai întâmplat nici până în prezent.

De proiectarea și construcția Arenei s-a ocupat compania „Summa” din Turcia, care nu a avut concurență în concursul de selectare a partenerului privat. Mai mulți specialiști au criticat acest proiect, menționând că a fost aprobat în grabă și netransparent. În plus, au indicat că proiectul presupune și mai multe riscuri economice. În noiembrie 2019, Guvernul Chicu a decis că proiectarea și construcția „Arenei Chișinău” trece din gestiunea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Anul trecut, cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre cu privire la alocarea a peste 71,3 milioane de lei Societății cu Răspundere Limitată „Arena Națională” pentru majorarea capitalului social. 66 de milioane de lei au fost alocate pentru rambursarea investiției efectuate de partenerul privat la construcția obiectivului „Chișinău Arena”, iar alte 5,2 milioane de lei – pentru majorarea capitalului social ale SRL „Arena Națională” pentru anul 2020, în care statul este asociat unic.

Ieri, la Parlament urmau să aibă loc audieri privind situația de la complexul sportiv, însă acestea au fost anulate din motiv că reprezentanții Guvernului, care ar fi urmat să participe, ar fi în autoizolare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.