Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Bogdan Nigai

Ştiri / Economic

16 Feb. 2021 / 17:01

În 2020 s-a înregistrat cea mai gravă scădere economică din ultimii 20 de ani

Republica Moldova a înregistrat anul trecut cea mai gravă recesiune economică din ultimii 20 de ani, provocată în primul rând de criza pandemică şi de secetă. Ţara noastră a înregistrat o reducere de aproximativ 6,5% a Produsului Intern Brut. Datele se conţin într-un studiu realizat de Centrul analitic independent "Expert-Grup". Potrivit analizei, criza a fost aprofundată de probleme din economie ce au existat până acum. Una dintre principalele provocări rămâne însă a fi administrarea sistemului de finanţe publice, informează Mesager.

„Economia a pierdut 10 puncte procentuale în acest an şi este cea mai mare descreştere economică din ultimii 20 de ani, mai mare chiar decât în 2009. Desigur că există un amalgam de factori, cum ar fi: restricţiile de activitate şi mobilitate, venituri în scădere, consum prudent în condiţii de incertitudine sau reducerea cererii externe, vulnerabilitatea în faţa pandemiei şi bineînţeles seceta severă”, menţionează expertul Stas Madan. 

Tot din cauza factorilor enumeraţi mai sus, în 2021 se aşteaptă o creştere a volumului de credite acordate de bănci. 

„Anticipăm o creştere a creditării persoanelor fizice de la 10% şi de 15% în cazul celor juridice. Practic trendul de creditare se va schimba în acest an, deoarece cresc mai rapid creditele acordate persoanelor juridice, însă aceste prognoze pot fi influenţate de mai mulţi factori pe parcursul anului”, declară expertul Dumitru Pîntea.

Pentru 2021, experţii prognozează o creştere economică de 5,4%. Odată cu relansarea economiei se anticipează o creştere a salariilor şi pensiilor. Lefurile ar putea creşte cu 1,7%.

„Obiectivul principal al Guvernului pentru 2021 va fi focusat pe fortificarea poziţiei bugetar-fiscale şi gestionarea responsabilă a finanţelor publice. Totodată, implementarea principalelor măsuri de politici ca răspuns la pandemia de COVID-19 necesită resurse semnificative, inclusiv financiare”, menţionează ministrul în exerciţiu al Finanţelor, Tatiana Ivanicichina.

În opinia experţilor, proiectele de menţinere şi creare a locurilor de muncă, măsurile de sprijinire a femeilor în perioada de pandemie, digitalizarea afacerilor, susţinerea lucrătorilor pe cont propriu, dar şi a tinerilor sunt printre principalele programe care ar trebui să fie finanţate din bugetul de stat. 
 

Comentarii