CNAM anunță suma alocată în anul 2020 pentru combaterea COVID-19: Câte milioane de lei au fost cheltuite pentru testarea și tratarea persoanelor infectate cu noul coronavirus
Compania Națională pentru Asigurări în Medicină (CNAM) anunță că a alocat în anul 2020 aproximativ 900 de milioane de lei din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru combaterea COVID-19.
Cea mai mare parte a banilor, peste 862 de milioane de lei, a fost direcționată pentru servicii medicale de diagnostic şi tratament al persoanelor cu COVID-19. Din suma respectivă, aproape 11 milioane de lei reprezintă banii destinați testării la COVID-19, iar peste 327 de milioane – suplimentul de 100% la salariul de funcţie acordat cadrelor medicale antrenate în lupta contra noului coronavirus.
Totodată, alte peste 37 de milioane de lei au fost alocate din fondurile de profilaxie, cel de dezvoltare și modernizare a prestatorilor publici de servicii medicale și cel de rezervă pentru achiziționare de teste, măști de protecție, mănuși.
Menţionăm că toţi cetăţenii, inclusiv cei neasiguraţi, care întrunesc criteriile definiţiei de caz pentru COVID-19 beneficiază de asistenţă medicală gratuită, acoperită din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. Este vorba despre asistența medicală urgentă prespitalicească, primară, de ambulatoriu, spitalicească, precum și medicamente compensate pentru tratamentul la domiciliu a formelor uşoare şi moderate de COVID-19.
Până în prezent, în R. Moldova au fost înregistrate 160 086 persoane infectate cu COVID-19, dintre care 150 502 au fost tratate, iar 3 446 au decedat.
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”
ASP, precizări vizavi de „beneficiarii efectivi” ai companiilor și organizațiilor înregistrate în R. Moldova: Pas obligatoriu doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni