Sursa imaginii:
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Economic
24 Ian. 2021 / 20:15
În pofida fluctuaţiilor valutare de pe arena internaţională, leul moldovenesc şi-a păstrat echilibrul, susţin experţii
În pofida fluctuaţiilor valutare de pe arena internaţională, leul moldovenesc şi-a păstrat echilibrul, iar acest lucru a adus doar avantaje pentru locuitorii ţării noastre. Cel puţin asta susţin experţii economici, care prognozează şi pentru acest an o stabilitate relativă a monedei naţionale în comparaţie cu valutele de referinţă. Acest lucru este condiţionat şi de cea mai mare rezervă valutară pe care o deţine în prezent Banca Naţională, care constituie un record, spun specialiştii, în valoare de aproape 3,8 miliarde de dolari, relatează Mesager.
Potrivit experţilor, deprecierea leului faţă de euro este determinată, în mare parte, de întărirea monedei europene faţă de dolarul american. Cu toate acestea, şi factorii interni joacă un rol important, spun specialiştii.
„Eu nu văd astăzi tendinţe de ingrijorare. Aceste perioade sunt obişnuite pentru început de an. Da, este o depreciere. Aceasta este din nou pronosticată, poate să ajungă şi la 22 de lei, dar nu înseamnă că va fi o perioadă îndelungată. Ca de obicei trecem de perioada rece a anului, se încep şi diferite activităţi economice”, a menţionat Dumitru Ursu, preşedinte, Liga bancherilor.
În timp ce unii oameni cred că deprecierea leului va duce la creşterea preţurilor, alţii spun că s-au obişnuit cu aceste fluctuaţii.
„Pentru oamenii care au euro şi valută internaţională normal că e mai bine. Şi sigur că e convenabil pentru oamenii veniţi de peste hotare”;
„Că scade leul este rău desigur. Va creşte masa monetară în circulaţie, vor creşte preţurile, care se măresc în permanenţă, iar salariile ramân fixe”;
„Suferă toţi şi de aceasta suferim noi, în primul rând, oamenii, care consumăm, care activăm, facem cumpărături, totul este legat”;
„Nu prima dată scade sau creşte, variază încolo-încoace. Eu cred că pentru un timp, o sa fie şi invers, aşa că nu am temeri”, au spus oamenii.
Potrivit economiştilor, tendinţele actuale, dar şi prognozele economice pentru 2021 depind foarte mult de stabilitatea politică, dar şi de politicile economice adoptate de BNM.
„Eu nu vad astăzi tendinţe, ca să ne temem că va fi inflaţie, că va fi o creştere a preţurilor, o instabilitate economică, inclusiv bancară. Totuşi, acest nivel al inflaţiei care a fost anul trecut - în jur de 1% - a fost o comprimare a economiei într-un fel sau altul. Remitenţe noi avem stabil în ultimii ani: sunt de la 150-180 de milioane de dolari lunar”, a spus Dumitru Ursu, preşedinte, Liga bancherilor.
Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, pe parcursul anului 2020, moldovenii aflaţi peste hotare au trimis acasă oficial aproape un miliard 500 de milioane de dolari americani, mai puţin cu 400 de milioane decât în 2019. Potrivit experţilor, această diminuare a fost influenţată de criza generată de pandemia de Coronavirus.
Comentarii