Curtea Constituțională a SUSPENDAT Legea privind activitatea ANI, la solicitarea lui Litvinenco: Socialiștii vor controlul averilor în decurs de maximum un an după expirarea mandatelor


Curtea Constituțională a admis astăzi cererea de suspendare a acțiunii noii Legi cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, adoptate pe 16 decembrie curent la propunerea unui grup de deputați socialiști.
Legea a fost contestată la Înalta Curte de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, și vizează competența Autorității Naționale de Integritate. Noile modificări nu vor putea intra în vigoare până la „soluționarea în fond” a sesizării depuse.
„Examinând prima facie sesizarea în partea ce ține de dispunerea suspendării, Curtea observă, pe de o parte, că în cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, ea ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, în privința dosarelor penale pornite în baza articolelor 3261, 3302 și 3521 alin. (2) din Codul penal, precum și în privința dosarelor de control al averilor și al intereselor personale aflate în gestiunea Autorității Naționale de Integritate. Pe de altă parte, Curtea notează că, în cazul suspendării acțiunii Legii contestate, nu se vor putea lua decizii, eventual, în baza unei legi contestate în fața Curții Constituționale. Mai mult, suspendarea acțiunii Legii contestate va putea elimina din discuție problema referitoare la soluțiile dispuse în baza unei legi care poate fi declarată neconstituțională. Având în vedere aceste circumstanțe, Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituţional în raport cu soluția nesuspendării ei”, cităm din decizia Curții.
Amintim că, la propunerea unui grup de deputați socialiști, printre care Nicolae Pascaru, Grigore Novac sau Adrian Lebedinschi, termenul de veridicare a averilor și intereselor personale a fost redus de la 3 ani, cum era până acum, până la un an de la expirarea sau încetarea mandatului.
Acest lucru înseamnă că averile demnitarilor și funcționarilor din R. Moldova vor putea fi verificate de către ANI numai în decursul unui an după încetarea sau expirarea mandatului, a funcției publice ori de demnitate publică.
Autoritatea Națională de Integritate a dat aviz negativ acestei inițiative, dar instituția nu a fost luată în seamă de către legislatori.









































































