Linkuri accesibilitate

Stahanoviştii din Parlament


Realitatea (nocturnă) cu amînuntul, comentată de Iulian Ciocan.

Stahanoviştii din Parlament
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct

Câtă abnegaţie, câtă jerfire pentru patrie şi pentru cetăţeni! La ei, deputaţii din Parlament, mă refer. Cum au muncit sărmăneii, uitând de cină, până după miezul nopţii ca să adopte un teanc de legi. Şi toate aceste legi erau aşteptate de popor cu emoţie, cu nerăbdare. Legi care ne vor proiecta acum pe culmile bunăstării, nu-i aşa?

Las la o parte ironia şi intru acum în albia seriozităţii. În realitate, ceea ce au făcut „stahanoviştii” din Parlament te face să boldeşt ochii de nedumerire. Să luăm, de pildă o lege adoptată în dricul nopţii, cea care redă limbii ruse statutul de limbă de comunicare interetnică în relația cetățenilor cu structurile de stat, centrale și locale. E pe moarte limba rusă în RM? Nimeni nu mai ştie şi nu mai vorbeşte ruseşte? Au uitat funcţionarii rusa? Şi acum, în vremea pandemiei, avem nevoie de aşa ceva? Vor lucra mai bine structurile de stat dacă limba rusă va avea acum acest statut?

Despre revenirea la vârsta mai timpurie de pensionare, 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbăți, am mai scris. E o chestie inutilă, deoarece, cu pensiile noastre mizerabile, cei pensionaţi mai repede vor trebui să muncească mai departe sau chiar să-şi caute un nou job. Şi e o lovitură data bugetului fragil.

Am văzut câţiva cunoscuţi impresionaţi de abrogarea legii din 2016 prin care pierderile suferite în 2014, din cauza furtului miliardului, erau transformate în datorie publică, respectiv erau acoperite de toți contribuabilii. “Acum nu vom mai plăti noi, oamenii de rând!”, mi-au declarat satisfăcuţi cunoscuţii. Nu pot însă să le împărtăşesc entuziasmul. Da, admit că nu noi, ci hoţii trebuie să returneze miliardul furat. Numai că hoţii nu au fost identificaţi şi, în absenţa banilor furaţi, scutirea contribuabililor de această povară riscă să se transforme într-un colaps bancar-financiar şi economic. Dacă vrem să scăpăm de povara asta, trebuie să găsim hoţii şi miliardul. Apropo, PSRM şi Partidul Şor i-a căutat bine? Am impresia că nu i-au găsit. Şi ce facem mai departe?

Stahanoviştii din Parlament s-au grăbit să adopte o sumedenie de legi care ridică serioase semne de întrebare, care ne pot crea mari probleme. Acum chiar că îţi vine să strigi: Alegeri anticipate!

XS
SM
MD
LG