Sursa imaginii:
Postat de: Daniela Socolovschi
Ştiri / Economic
05 Noi. 2020 / 19:34
Un târg de miere a avut loc în centrul capitalei
Cel mai dulce eveniment al anului a adunat astăzi în Parcul Catedralei Mitropolitane din capitală zeci de apicultori, care şi-au expus diverse sortimente de miere şi produse din miere. Târgul apicol găzduieşte şi producători agricoli care au venit cu prune, struguri şi cătină, precum şi meşteri populari din mai multe zone din ţară, relatează Mesager.
Anul acesta a fost unul foarte anevoios pentru apicultori. Atât intemperiile, cât şi pandemia COVID-19 au afectat grav producerea de miere.
„Am extras o dată miere. În alţi ani, de trei-patru ori extrăgeam. Cu 60-70% a fost mai puţină miere decât în anii precedenţi”, a spus Ion Toma, apicultor.
Unii apicultori spun că au fost nevoiţi să-şi ducă stupii prin mai multe zone ale ţării, uneori chiar şi la câteva sute de kilometri de casă.
„Am plecat la nordul Moldovei, tocmai în raionul Drochia. Acolo cât de cât era roadă bună”, a spus Nina Begleţ, apicultoare.
Alexandru Cojocari afirmă că prisaca familiei sale se află în zona Codrilor, de aceea cumpărătorii preţuiesc mierea obţinută din plante aflate departe de sursele de poluare.
„Produse bio, dintr-o zonă ecologică, din sânul naturii, din Codrii Moldovei. Ne aflăm la Căpriana. Şapte feluri de miere avem - polen, propolis, tinctură de albine moarte, tinctură de molii de ceară, tot ce produce albina”, a menţionat Alexanru Cojocari, apicultor.
Potrivit organizatorilor, târgul apicol din capitală le oferă producătorilor posibilitatea de a-şi vinde produsele fără intermediari.
„Anul acesta a fost un an foarte greu şi miere am obţinut foarte puţină. Nu a mai fost un an ca acesta niciodată de când eu mă ocup de apicultura, de 30 de ani. Sălcâmul trei-cinci procente, teiul - cinci-şapte procente, poliflora - în jur de 30%. Sunt şi apicultori care nu au scos nimic. De aceea, am organizat acest târg, ca apicultorii să-şi vândă munca lor. Investiţii au fost foarte multe, dar efectul nu s-a văzut mai deloc”, a declarat Constantin Cojocari, organizator al târgului.
Pe lângă apicultori, la târg participă şi producători agricoli. Andrei Gratii din Străşeni a adus la târg struguri şi prune în stare proaspătă şi uscate.
„Recolta a fost mai slabă, din cauza secetei, la fel şi calitatea produselor. Cu aproximativ 30-40% mai puţin produse am strâns. Am venit cu prună proaspătă, struguri, prună uscată, salată coreeană de morcov, conopidă, varză”, a afirmat Andrei Gratii, apicultor Străşeni.
Târgul se va desfăşura până duminică, 8 noiembrie.
Comentarii