Linkuri accesibilitate

Astăzi, în Moldova și în lume


Vremea se anunță frumoasă în toată țara, Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 23 grade în nordul țării și 28 în sud. La Chișinău se anunță o maximă de 26 grade. Potrivit prognozei pe 7 zile a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, vremea va continua în aceeași notă cam toată săptămâna, mai puțin în treimea de nord, unde de joi ar putea veni ploi slabe.

Începând de astăzi, din cauza înrăutățirii situației epidemiologice în unele țări, Ungaria a impus noi restricții de călătorie, inclusiv unor state vecine, iar cetățenii moldoveni nu au drept de intrare. Noile restricții ungurești împart țările în trei categorii: roșu, galben și verde, iar Moldova este în categoria „roșie”, pentru cetățenii cărora intrarea este interzisă. România se află pe lista „galbenă”, ceea ce în practică înseamnă că românii trebuie fie să arate un test negativ, fie să intre în carantină două săptămâni.

Alte repere, mai îndepărtate din agenda zilei, începând cu cele mai vesele: Potrivit agenției AFP, astăzi se redeschid pentru turiști hotelurile de lux din Maldive, ca și parcul de distracții Disneyland din Paris – acesta doar parțial; Suedia renunță la recomandarea pentru cetățenii săi de a nu călători spre alte țări din UE; în Macedonia de Nord sunt programate alegeri parlamentare; are loc tot astăzi o videoconferință a miniștrilor afacerilor europene din UE, în pregătirea summitului liderilor UE; are loc summitul virtual UE-India; la Paris, noul premier Castex își prezintă programul în Adunarea Națională; opoziția rusă organizează la Moscova un miting împotriva reformelor constituționale aprobate la referendum; la Teheran președintele iranian Rouhani ține un discurs în cabinetul de miniștri.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG