Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Economic

01 Iul. 2020 / 13:35

Guvernul şi-a angajat răspunderea pentru rectificarea bugetului de stat

Bugetul de stat pentru acest an va fi suplimentat la partea de venituri cu 52 de milioane de lei. În acelaşi timp, Guvernul propune şi majorarea cu un miliard 283 de milioane a cheltuielilor. În mod prioritar, acestea din urmă vor fi direcţionate spre domeniile de ocrotire a sănătăţie şi protecţie socială. În şedinţa de astăzi, Cabinetul de miniştri şi-a angajat răspunderea pentru rectificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020.

Potrivit ministrului Finanţelor, Sergiu Puşcuţă, modificările se atribuie domeniilor: protecţie socială - 489,6 mil lei; ocrotirea sănătăţii - 428,1 mil lei; servicii de stat cu destinaţie generală - 195,1 mil lei; domeniului economic - 160,5 mil lei;

Ministrul a specificat că modificările prevăd acoperire financiară pentru majorarea cu 30% a salariilor cadrelor medicale de la 1 septembrie 2020, acordarea suportului unic în valoare de 700 de lei beneficiarilor de pensii şi alocaţii sociale de stat al căror cuantum nu depăşeşte 3000 de lei lunar, alocarea indemnizaţiei pentru urmaşii medicilor care au decedat din cauza infecţiei COVID-19.

De asemenea, este prevăzută majorarea cu 100 de milioane de lei a fondului de subvenţionare agricolă pentru a compensa pierderile suportate de agricultori în urma secetei, creşterea cu 50 de milioane de lei a fondului de creditare a întreprinderilor mici şi mijlocii, suplimentarea cu 20 milioane de lei a alocaţiilor pentru implementarea programului „Prima casă”.

„Este un proiect foarte bun menit să acorde un suport cetăţenilor, mediului de afaceri”, a menţionat prim-ministrul Ion Chicu.

Potrivit rectificărilor, bugetul de stat pentru 2020 va însuma la partea de venituri – 37 miliarde 851 milioane de lei, iar la partea de cheltuieli - 55 miliarde 57,6 milioane de lei. Deficitul bugetar va fi de 17 miliarde 206,6 milioane de lei.

Deficitul bugetar va fi acoperit din ajutorul macrofinanciar acordat de Uniunea Europeană, emisia hârtiilor de valoare şi alte surse identificate de autorităţi.

Datoria de stat va constitui peste 78 miliarde de lei şi se va majora cu patru miliarde de lei.

Comentarii