Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

18 Iun. 2020 / 11:05

Transportul rutier de persoane, sectorul cel mai afectat de pandemie

Transportul rutier de persoane a fost şi este cel mai afectat sector al economiei. Dacă înainte de începerea pandemiei, din numărul total de 6865 de curse planificate erau efectuate 88 de procente, pe parcursul situaţiei excepţionale instituite în ţară, numărul a scăzut la mai puţin de 10%. Astăzi, reluarea curselor constituie doar 60%. Informaţiile au fost prezentate în cadrul unui briefing de Iulian Postică, secretar de stat la Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

„Din coeficientul de îmbarcare a pasagerilor, dacă până la starea de urgenţă acesta era 40%, pentru moment este de doar 20%. Prin urmare, a avut loc o scădere cel puţin în jumătate a numărului de călători şi se atestă de asemenea diminuarea frecvenţei de efectuare a serviciilor regulate”, a menţionat Iulian Postică.

Potrivit lui, în conformitate cu decizia Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, transportul de persoane este efectuat doar în limita locurilor, cu purtarea obligatorie a măştilor, acest lucru fiind monitorizat de Agenţia Naţională Transport Auto.

„Pe parcursul săptămânii curente, în urma monitorizării de către Agenţia Naţională Transport Auto s-a constatat că doar 70% din călători respectă recomandările de purtare a măştilor în transportul public”, a precizat Postică.

Totodată, oficialul a declarat că Ministerul Economiei a întreprins o serie de măsuri pentru a ajuta ramura transportului.

„ Comisia în situaţii excepţionale, la propunerea Ministerului Economiei a prelungit valabilitatea certificatului de competenţă profesională pentru managerii din transport şi pentru şoferii auto. De asemenea, a fost prelungită valabilitatea raportului de inspecţie pentru autocare. Nu au fost aplicate sancţiuni pentru suspendările de curse efectuate. A fost prelungit cu două luni şi primul termen de încadrare în categoriile de confort pentru autobuzele care prestează serviciile regulate de călători”, a spus secretarul de stat.

În perioada stării de urgenţă, 80% din curse au fost efectuate de transportatorii iliciţi. Potrivit reprezentanţilor MEI, au fost aplicate amenzi în sumă de 157 mii de lei şi au fost ridicate plăcuţele de înmatriculare. De asemenea, au fost întocmite 170 de procese verbale în privinţa controlului sarcinii pe o zi şi au fost calculate taxe în sumă de 570 mii de lei.

Comentarii