Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Economic

06 Mai 2020 / 14:54

Subvenţii pentru dezvoltarea localităţilor rurale

Data de 20 mai este ultima zi de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvenţiilor în avans cu scopul îmbunătăţirii nivelului de trai şi de muncă în mediul rural. Care sunt măsurile de sprijin din cadrul acestui proiect a explicat într-un interviu pentru Radio Moldova şeful direcţiei Politici şi Programe de dezvoltare rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, Galina Petrachi.

„Pentru anul acesta a fost aprobată acordarea subvenţiilor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de muncă în mediului rural. Avem trei măsuri de sprijin, pentru fiecare dintre măsurile menţionate, alocaţia financiară anuală va constitui un cuantum de până la 5%, ce reprezintă cca 50 milioane de lei, în conformitate cu sursele alocate Fondului în Legea bugetului de stat pentru anul 2020. Pentru prima data se v-or acorda subvenţii pentru satele, comunele care au o populaţie mai mică de zece mii. Autorităţile pot depune proiecte pentru construcţia şi reabilitarea drumurilor locale, modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea clădirilor publice. Întreprinderile mici şi mijlocii v-or putea accesa subvenţii în avans pentru un spectru foarte larg de proiecte precum renovarea atelierelor, centre de instruire, tabere de odihnă, activităţi de meşteşugărit, turism rural, etc.”, a declarant Galina Petrachi, şeful direcţiei Politici şi Programe de dezvoltare rurală din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului

Şeful direcţiei Politici şi Programe de dezvoltare rurală, Galina Petrachi a mai explicat şi cine este eligibil pentru aceste subvenţii şi cum se poate face aplicarea.

„Pentru autorităţile publice locale se acordă sprijin financiar în valoarea maximă de până la 80% din valoarea proiectului, proiectele nu trebuie să depăşească 3 milioane de lei, iar pentru agenţii economici  se va acorda 50% din valoarea proiectului, proiectele nu v-or depăşi un milion de lei” a spus Galina Petrachi.

Dosarele de solicitare a subvenţiei în avans pentru noile măsuri de dezvoltare rurală sunt recepţionate de Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA), conform Regulamentului privind acordarea subvenţiilor pentru îmbunătăţirea nivelului de trai şi de muncă în mediul rural din Fondul naţional de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural.

Comentarii