IT vs. COVID-19: consecințe și oportunități pentru sector

IT vs. COVID-19: consecințe și oportunități pentru sector

Efectele crizei cauzate de COVID-19 se fac simțite peste tot în lume și se aprofundează într-o dinamică îngrijorătoare, stabilind zilnic noi anti-recorduri. Mai multe companii din diverse domenii au fost nevoite să-și optimizeze cheltuielile și portofoliile de servicii sau produse, iar unele – chiar să își înceteze activitatea. Și sectorul TIC, considerat inițial cel mai puțin afectat, semnalează pierderi semnificative în vânzări și venituri, însă, spre deosebire de majoritatea covârșitoare a industriilor prejudiciate, impactul asupra acestuia este unul dual.

Efectul negativ al crizei nu poate fi contestat. Pe de altă parte, lovitura sub care s-a pomenit sectorul poate aduce oportunități, precum diversificarea pieței. Mai mult, asemenea evoluții pot fi constatate și în cadrul industriilor offline.

Odată cu instalarea pandemiei și acutizarea crizei, viitorul a devenit incert și imprevizibil pentru toate industriile. Șocul măsurilor de izolare va avea repercusiuni considerabile asupra activității economice.

„Majoritatea sectoarelor economiei naționale se confruntă deja cu o scădere drastică a vânzărilor și a veniturilor din cauza imposibilității de a-și desfășura activitatea obișnuită. Este o criză care urmează să se propage în mai multe etape cu ramificații destul de pronunțate și fiecare dintre aceste etape necesită acțiuni ferme”, spune Adrian Lupușor, director executiv Expert-Grup.

IT 2020, înainte și după COVID-19

În acest context, mai multe sectoare tradiționale încearcă să schimbe termenii din offline pe online, asimilând noi tactici adaptate la comportamentul potențial al clienților. Această opțiune nu este însă valabilă pentru toate domeniile. Afacerile din divertisment, HoReCa, turism, inclusiv micii producători, au fost nevoite să își sisteze activitatea.

„Noi reprezentăm 47 de companii din opt industrii și am lansat un apel public ca să vedem care sunt cele mai mari provocări în contextul acestei crize pentru IMM-uri. Am primit până acum informații de la 150 de companii din diferite industrii despre modul în care sunt afectate și care sunt soluțiile propuse. În proporție de 85%, companiile de la noi sunt micro-întreprinderi, care au până la nouă angajați, iar 60% din forța de muncă angajată în economie este în IMM-uri. Astfel, în contextul actual foarte multe companii sunt într-o situație de criză și este foarte probabil că ele nu vor rezista. Există riscul ca multe din ele să falimenteze, cum ar fi restaurantele, hotelele, saloanele de frumusețe etc”, afirmă directoarea executivă AIM – Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc.

De cealaltă parte, în sectorul IT, încă de la începutul anului curent, prognozele experților arătau că soluțiile cloud și inteligența artificială ar fi urmat să domine din nou topurile inovațiilor tehnologice, iar noțiuni precum „edge computing” urmau să devină uzuale.

Autor:

Valorificând tendințele ultimilor ani, la începutul lui 2020 mai multe companii tehnologice au inițiat transferul spre modelul totul-ca-un-serviciu (XaaS), care cuprinde, dar nu se limitează la capabilități cum ar fi platforme-ca-un-serviciu (PaaS), infrastructura-ca-un-serviciu (IaaS) și software-ca-un-serviciu (SaaS).

Se constată și migrarea companiilor IT de la modelul centrat pe aplicații (application-centric) la cel bazat pe informații (data-centric), o direcție indispensabilă în circumstanțele actuale, generate de pandemia noului coronavirus.

Odată cu limitările impuse de pandemie, sectorul IT din Moldova anticipează scăderea vânzărilor cu peste 20%, conform opiniei a circa 47% din cei intervievați într-un studiu realizat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC din Moldova (ATIC).

Autor:

Studiul mai arată că cele mai afectate de criză sunt companiile care prestează servicii vs. produse. Cu toate acestea, statistica este mult mai mică comparativ cu opiniile reprezentanților comunității business din celelalte sectoare ale economiei. Acestea estimează o scădere a cifrei de afaceri de cel puțin 30%, iar o mare parte iau în considerare inclusiv închiderea afacerii. Studiul ATIC mai arată că cele mai afectate companii sunt cele mici și mijlocii, care în mare parte servesc industriile tradiționale, evoluția celor din urmă fiind condiționată de succesul IMM-urilor în depășirea crizei.

Citește și: STUDIU: O pătrime din companiile IT chestionate spun că și-au suspendat contractele cu clienții din cauza COVID-19

Sectorul IT – constrângeri și oportunități

Companiile tradiționale se văd nevoite să gândească în mod accelerat procesele de business, modul de realizare a produselor și serviciilor, prezența online vs. prezența fizică, inclusiv modalitatea de interacțiune cu clienții.

Astfel, transformarea digitală are loc în mod natural, ca efect al constrângerii de a păstra distanța socială, concomitent cu necesitatea de a continua activitățile economie pentru a supraviețui.

Noțiuni precum e-commerce au devenit uzuale peste noapte, iar cei care erau reticenți la schimbări se văd nevoiți să se adapteze.

Autor:

Deoarece tot lanțul valoric este afectat, situația impune transferul către munca online, solicitând resurse tehnologice adiționale, servicii de suport IT, servicii bazate pe cloud sau servicii online în general. Aceasta generează oportunități de dezvoltare pentru companiile IT, prin valorificarea deficiențelor sistemice și locale, dar și generarea de soluții inovatoare pe piață.

Astfel, IT-ul ar putea fi un catalizator pentru celelalte domenii-cheie ale economiei naționale (ex. turism, agricultură), domenii sociale (ex. medicină, educație), sectorul public, dar și pentru el înșiși. Iar asta pentru că tehnologiile informaționale pot crea premise și pune bazele unor procese transparente, clare, comode și de lucru la distanță, totodată schimbând modul de interacțiune pe termen lung.

„Creativitatea, agilitatea și disciplina devin indispensabile tuturor afacerilor, fără excepție, iar colaborarea și inovația transpar atât în oferta companiilor, inclusiv pentru a umple golul apărut subit în viața cotidiană a clienților săi, cât și în strategiile Guvernelor. O tendință elocventă în acest sens este adaptarea măsurilor de e-Guvernare anticriză care facilitează considerabil depășirea constrângerilor legate de efectele pandemiei. Migrarea serviciilor administrative spre online, educație online, crearea infrastructurii pentru muncă la distanță, împreună cu soluțiile IT pentru gestionarea mai eficientă a proceselor interne, vor facilita cu siguranță depășirea crizei și păstrarea eficienței instituțiilor publice. Iar companiile IT au un nou impuls să inoveze și să se adapteze necesităților stringente ale celorlalte sectoare”, spune Alex Gozun, Senior Manager PwC Moldova.

Contextul este unul propice și pentru implementarea infrastructurii necesare serviciilor guvernamentale electronice (ex. semnături electronice, contracte electronice ș.a.), pentru a face posibilă comandarea online a documentelor de orice tip, precum și dezvoltarea învățământului și a comerțului electronic.

Autor:

La nivel global sunt prognozate câteva scenarii de evoluție, inclusiv cel care presupune o aplatizare a curbei, dar cu apariția unor focare ulterioare de boală, ceea ce va impune distanțarea socială și munca la distanță pe o perioadă îndelungată. În pofida condițiilor extreme, cetățenii și afacerile însă va trebui să revină la normalitate și să-și transfere procesele offline pe online.

Citește și: De ce, matematic vorbind, e necesar să stăm acasă pe timp de coronavirus. Explicația fenomenului de „aplatizare a curbei”

„Tehnologiile devin și mai disruptive acum decât înainte de criză, prin schimbarea fundamentală a modului de viață al cetățenilor și modului de lucru al companiilor. Este vital ca guvernele să continue să dezvolte soluții inovatoare, pentru a învăța din criză și pentru a îmbunătăți viața cetățenilor, oferindu-le capacitatea de a utiliza eficient resursele disponibile. Respectiv, tehnologiile informaționale pot deveni un catalizator important al stabilizării post-criză, iar alinierea eforturilor întreprinse de mediul privat și cel public doar va accelera procesul”, precizează Alex Gozun, Senior Manager al PwC Moldova.

Primul pas pentru atingerea acestui obiectiv este facilitarea unui climat favorabil dezvoltării gândirii inovatoare, de exemplu, printr-un program de țară complex.

Autor:

Vorbim despre dezvoltarea unei platforme pentru generarea, pilotarea și implementarea ideilor noi atât pentru piața locală, cât și pentru cea globală, prin conectarea actorilor din diferite industrii, crearea de produse mixte în colaborare, accesarea fondurilor pentru asigurarea lichidităților, conectarea cu piețele globale, precum și cooperarea cu programe similare, menite să digitalizeze afaceri sau sectoare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.