„Se discuta mult în societate, că în baza acestui punct (7.2. din acord - n.r.) pot fi trecute datoriile MoldovaGaz ca parte componentă a acestui acord. Noi știm că datoriile ăe partea transnistreană reprezintă o sumă enormă. Ca să audă toți cetățenii și noi, puteți garanta ferm că nu este posibil acest lucru?”, a întrebat șeful democraților Pavel Filip.
Șeful xecutivului a asigurat parlamentarii că acest risc nu există. Ba mai mult. premierul a menționat că din credite Minsterul Finanțelor poate face bani convertind creditelor în altă valută.
„Pot răspunde ferm că nu există acest risc pentru gaze, mărfuri sau alte angajamente. E scris pentru împrumuturi de stat. Definiția împrumuturi de stat nu e necesar să o citesc eu aici. Sau pentru credite acordate cu acordul părții Moldovei de către băncile rusești. Deci, este vorba de bani, nu de gaz sau altceva. Credit de stat, apropo Republica Moldova mai are un credit de stat de la Federația Rusă. Ministerul Finanțlor a convertiti credite externe care ne-a permis să avem economii de mai bine de 90 de milioane de lei. Nu este cazul să facem nterpretări sau alte speculații care au sens politic. Nu există acest risc și eu răspund ferm că este vorba doar de credite de Guvern și credite rusești”, a afirmat prim-ministrul Ion Chicu de la tribuna Parlamentului.
În același timp, opoziția parlamentară susține că acest acord vine în detrimentul intereselor naționale ale Republicii Moldova. Documentul a fost contestat la Curtea Constituțională de grupul parlamentar PRO Moldova. În același timp, fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate propune un amendament prin care să interzică participarea companiilor ruse în implementarea proiectelor din această sursă de finanțare.
Și democrații au venit cu un amendament la proiectul de acord, care presupoune ca orice eventuală garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament.
Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.
Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.
Acordul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.