„Mult s-a vorbit despre plusuri și minusuri, dar mai mult despre minusuri”. Cum deputații rectificau bugetul de stat pentru 2020

„Mult s-a vorbit despre plusuri și minusuri, dar mai mult despre minusuri”. Cum deputații rectificau bugetul de stat pentru 2020

Timp de câteva ore, deputații au discutat rectificarea bugetului pentru 2020, pe fundalul crizei economice provocate de COVID1-19. În timp ce opoziția a criticat măsurile, considerându-le favorabile pentru anumite ramuri și companii, democrații și socialiștii au numit măsurile „realiste” și adecvate. Într-un final, proiectul a fost votat cu 58 de voturi. 

Veniturile bugetului de stat vor avea o diminuare cu 6,34 miliarde de lei sau 14,3 la sută față de cele aprobate inițial și vor constitui 37,798 miliarde de lei.

În același timp, se vor majora cheltuielile cu cca 2,2 miliarde de lei (1,6%), utilizându-se instrumentele politicii bugetar-fiscale, acestea vor constitui 53,773 miliarde lei.

Iată câteva fragmente din luările de cuvânt ale deputaților, la tema dezbătută:

Igor Munteanu, PPDA: „Cu sarcasm sau fără, această epidemie testează RM la toate încheieturile. Cu tot controlul presei, nu putem ascunde că situația din țară arată că nu eram pregătiți deloc. Asta se vede prin pregătirea spitalelor, prin ajutorul businessului și ajutorul de șomaj. Toate astea cer reduceri drastice de cheltuieli. Noi am cerut optimizări de 2,3 miliarde de lei. Vă dau exemple de bugetare proastă. De exemplu, MJ a bugetat un miliard de lei pentru sistemul penitenciar. Pe noi de fapt ar trebui să ne preocupe viețile oamenilor inocenți. Sau iată bugetul pentru drumuri – investițiile sunt ireale și improprii. Protecția și paza de stat și-a triplat bugetul. De cine se tem oficialii? Propunerile Guvernului nu au viziune, e doar un calcul contabil”.

Pavel Filip, PDM: „Stimați colegi, trăim timpuri pe care nu cred că ne-am gândit că o să le trăim. În SUA, sunt 20 de milioane de americani șomeri. Din 90 încoace, economia Chinei s-a contractat în primul trimestru. În Germania, una dintre companii spune că riscă să intre în insolvență. Franța a ratat 20 de milioane de euro într-o lună. Turismul în Europa ar putea scădea cu 70%. Trăim într-o lume globalizată, în mod evident țara noastră nu putea fi ferită de efectele crizei. Nimeni nu a fost pregătit să gestioneze așa o criză. Încasările în buget au scăzut și am ajuns, în premieră, să avem un deficit bugetar de peste 16 miliarde de lei. PD a avut o abordare pragmatică. Ne-am asumat câteva domenii cheie, n-au fost decizii ușoare. Da, au fost și greșeli în gestionarea crizei. Am venit cu propuneri concrete. Am cerut răspunsuri. Dacă aș fi fost eu la Guvern azi, rectificările ar fi fost altfel. Cineva ar fi rectificat un buget social, cineva – pro-business. Dar asta e viziunea unui Guvern care a încercat să găsească o soluție”.

Dumitru Alaiba, PAS: „La fiecare ședință, noi ne ridicăm în picioare, onorăm drapelul, ne așezăm la loc și cu asta se termină patriotismul și încep prostiile. Voi spuneți că asta e un buget care ajută cetățenii și antreprenorii, dar nu anexați lista, pentru că ea e foarte scurtă. Noi știm asta, voi știți asta și voi știți că noi știm. Lumea se uită la noi nu cu mare dragoste, ci ca să se uite ce decidem pentru ei. Voi ați decis să-i sacrificați. Dle prim-ministru, vă lăudați cu un miliard jumate de la început de an, asta datorită nouă, cei care am distrus schemele, scheme care acum revin. Acest buget nu poate fi susținut din mai multe motive și vă spun de ce. (...) Bugetul propune beneficii pentru companiile mari. Sunt firme care chiar vor profita pe fundalul acestor crize. Dle premier, v-am acuzat de minciună, de aroganță, de netransparență, de decizii pripite, dar niciodată de incompetență. De asta credem că aceste măsuri sunt luate cu bună-știință. Voi știți că aceste măsuri ajută antreprenorii să se bage în datorii. Vor fi oameni care vor fi gata să cumpere afaceri la preț bun. Știți că au loc disponibilizări. Nu e vina antreprenorilor, ci a voastră, pentru că nu ați oferit soluții. Nu ați găsit soluții pentru a proteja locurile de muncă, iar dacă ele nu vor dispărea acum, ele vor reapărea abia peste 2-3 ani. Sunt cheltuieli neobrăzate. Dvs. nu tăieți, ci doar gâdilați. Și cireașa de pe tort e modul în care finanțați acest deficit – creditul rus”.

Eleonora Graur, PRO Moldova: „Într-o situație de criză socio-economică, prioritatea economică devine revizuirea direcțiilor strategice setate la început de an. respectiv banii sunt redirecționați spre sistemul medical și mediul de afaceri. Așa face un Guvern care se gândește la cetățeni. Acum vedem o neclaritate absolută la capitolul achiziție de echipamente și accesorii. Sunt măsuri economice cu multe semne de întrebare, prezentate deja pe finalitatea stării de urgență, asta când antreprenorii au împânzit spațiul public cu măsuri concrete care să fie aprobate. Guvernul a decis alocarea a 3 milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate a serviciilor aeroportuare în sudul și nordul țării. Oare asta e mai important decât suportul pentru cetățeni, plata celor 700 de lei pentru cetățeni în prag de Paști? Se pare că guvernarea crede că astfel de abordare este corectă. Acest buget trebuia să fie anti-cetățeni, anti-business, pro-criză”.

Vladimir Golovatiuc, PSRM: „Parcă nu demult aprobam bugetul de stat. Între timp, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Economia globală se va ciocni cu tendințe mai grave decât Marea Depresie. Se așteaptă căderi economice enorme, suferă sfera socială, oamenii. Asta nu putea să nu atingă Moldova. Mult s-a vorbit despre plusuri și minusuri, dar mai mult despre minusuri. (...) Guvernul a analizat treaz situația și a venit cu o rectificare realistă. Trecem prin timpuri grele, dar interesante, dacă pot spune așa. Trebuie să fim foarte responsabili. Nu pot să nu-l citez pe Karl Marx: Să fie sufletul tare și frica să nu ne dea sfaturi”.

Și de această dată, amendamentele propuse de deputați nu au fost date citirii și nu au putut fi susținute de deputați, iar comisia nu și-a dat avizul. În semn de protest, mai mulți deputați și-au retras amendamentele.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.