Expert-Grup, despre creditul rusesc: „Nu este altceva decât un nou program de „Drumuri bune””

Expert-Grup, despre creditul rusesc: „Nu este altceva decât un nou program de „Drumuri bune””

Creditul oferit de Federația Rusă pentru țara noastră nu este altceva decât un nou program de „Drumuri bune”, întrucât majoritatea banilor din împrumut au fost direcționați pentru implementarea unui proiect de dezvoltare al infrastructurii drumurilor cu suportul Rusiei. La fel, acesta nu poate fi comparat cu nici un instrument de finanțare acordat de alți creditori. De această părere sunt specialiștii economici din cadrul Expert-Grup, care au publicat un comentariu în acest sens. 

„Deși este prezentat ca răspuns și suport în contextul pandemiei COVID-19, acesta mai degrabă are menirea de a susține proiectele electorale anunțate încă la început de an. O bună parte din resursele financiare (1,3 mlrd MDL) au fost deja incluse în proiectul de rectificare a bugetului pentru implementarea Proiectului „Program de dezvoltare a infrastructurii drumurilor cu suportul Federației Ruse”, ceea ce nu este altceva decât un nou program de „Drumuri bune””, se menționează în studiul Expert Grup.

La fel, experții spun că acordul de credit semnat cu Guvernul Federației Ruse ridică mai multe semne de întrebare, întrucât „chiar dacă este menționat că este un credit pentru susținere bugetară, Guvernul nu poate utiliza acești bani așa cum crede de cuviință, ci doar pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare comune și cu implicarea companiilor din această țară. Astfel, Guvernul pare să nu aibă posibilitatea evaluării individuale a oportunității proiectelor, decizia urmând a fi luată împreună cu partea rusă”.

„O altă prevedere care merită o atenție deosebită și explicații suplimentare ține de consolidarea tuturor datoriilor parții moldovenești, și aceasta fără o claritate în privința situației la zi cu toate obligațiile active ale Republicii Moldova față de Federația Rusă. Astfel de obligații nu pot fi acceptate fără alăturarea expresă a listei obligațiilor existente.

În cele din urmă, condițiile de rambursare, inclusiv dobânda acestui credit, par a fi printre cele mai dure din lista tuturor acordurilor de finanțare pe care țara noastră le are în vigoare la moment, sau care sunt la o etapă avansată de aprobare”.

Totodată, potrivit Expert-Grup, acordul semnat cu partea rusă nu poate fi comparat cu nici un instrument de finanțare acordat de alți creditori, fie în contextul crizei COVID-19 sau a altor împrumuturi cu destinație bugetară.

Acordul de împrumut de la Federația Rusă a fost aprobat de Parlament prin votul a 56 de deputați, în ședința din 23 aprilie. Sprea seară, însă, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea acordului. S-a întâmplat după ce Pro Moldova a depus o sesizare la CC, argumentând că acest credit pune în pericol economia națională.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 mln de euro va fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 mln de euro. Prima tranșă va putea fi accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Acordului.

Rata dobânzii pentru împrumutul oferit constituie 2% anual. Maturitatea împrumutului este de 11 ani, cu o perioadă de grație de aproximativ 1 an și cu posibilitatea de rambursare înainte de termen. Plata dobânzii va fi semianuală pentru fiecare tranșă.

Acordul a fost semnat pe data de 17 aprilie 2020, la Moscova.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.