Religia, o formă de colaborare sau de rezistență anticomunistă? Dezbaterile AntiNostalgia revin online (LIVE)

Religia, o formă de colaborare sau de rezistență anticomunistă? Dezbaterile AntiNostalgia revin online (LIVE)

„Religia între disidență, represiune, ilegalitate și exil”, aceasta este tema celei de-a doua dezbateri organizate de Radio „Europa Liberă” în cadrul noului sezon al proiectului multimedia AntiNostalgia - Privind spre viitor. De facto, este vorba despre evenimentul planificat pentru luna martie și suspendat din cauza pandemiei COVID-19, și pe care echipa îl va reedita online vineri, 24 aprilie, ora 18.00.

A fost religia o metodă de rezistență anticomunistă sau o formă de colaborare cu regimul? De ce comunismul a încercat să elimine orice formă de credință în Dumnezeu din mintea și sufletul „omului nou”? De ce, în același timp, omul de rând își asuma riscul de a continua să-și practice religia, în pofida fricii induse și a riscurilor la care se expunea? Și cum se face că și după căderea comunismului în regiunea noastră Biserica a continuat să se plieze pe necesitățile Puterii?

Sunt întrebări la care organizatorii vor căuta răspunsuri împreună cu invitații speciali ai „Europei Libere”. Scriitoarea Moni Stănilă, care a făcut studii de teologie în România, va vorbi despre rezistența prin credință pe cele două maluri de Prut. Moni Stănilă s-a născut în Tomești, județul Timiș, România. A studiat teologie și litere la Universitatea de Vest din Timișoara și a obținut un master în teologie la Universitatea „Andrei Șaguna” din Sibiu. Este secretar literar al Uniunii Scriitorilor din Moldova și împreună cu Alexandru Vakulovski coordonează cenaclul „Republica” al Bibliotecii Municipale „B. P. Hașdeu”. A publicat câteva cărți de poezie și trei romane, cărțile ei fiind traduse în mai multe limbi.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.