Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: trm.md

Ştiri / Economic

22 Apr. 2020 / 15:47

Moldova va beneficia de asistenţă macrofinanciară în sumă de 100 milioane de euro din partea UE

Comisia Europeană va acorda pachetul de asistenţă macrofinanciară, în sumă de trei miliarde de euro, pentru zece state, inclusiv Republica Moldova. Chişinăul ar urma să primească un împrumut de 100 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, pentru susţinerea economiei, afectată de criza provocată de pandemia COVID - 19, relatează Mesager.

Comisia Europeană va acorda pachetul de asistenţă macrofinanciară, în sumă de trei miliarde de euro, pentru zece state, inclusiv Republica Moldova. Chişinăul ar urma să primească un împrumut de 100 de milioane de euro, în condiţii avantajoase, pentru susţinerea economiei, afectată de criza provocată de pandemia COVID - 19.

Într-un comunicat al Comisiei Europene, se precizează că propunerea se înscrie în strategia „Team Europe” ca un răspuns ţintit al Uniunii Europene pentru a sprijini eforturile ţărilor partenere în combaterea pandemiei provocată de noul coronavirus. Acest suport reprezintă o demonstraţie importantă a solidarităţii UE cu aceste ţări într-o perioadă de criză fără precedent", spun oficialii europeni.

 Astfel, în urma unei evaluări făcute de Comisia Europeană, s-a decis ca cele trei miliarde de euro să fie distribuite în felul următor: Albania - 180 de milioane de euro, Bosnia şi Herţegovina - 250 de milioane de euro, Georgia - 150 de milioane de euro, Regatul Iordaniei - 200 de milioane de euro, Kosovo - 100 de milioane de euro, Republica Moldova - 100 de milioane de euro, Muntenegru - 60 de milioane de euro, Republica Macedonia de Nord - 160 de milioane de euro, Republica Tunisia - 600 de milioane şi Ucraina - 1,2 miliarde de euro.

 Într-o postare pe o reţea de socializare, premierul, Ion Chicu a menţionat că aceşti bani, vor fi orientaţi pentru dotarea spitalelor Republicii Moldova cu echipament modern. Chicu susţine că în afară de coronaviruşi, vieţile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare şi alte boli.

Contactat de Moldova 1, expertul economic, Viorel Gîrbu a menţionat că această asistenţă macrofinanciară este una benefică. El susţine că va acoperi necesităţile imediate ale bugetului, dar şi va sprijini economia.

Iar expertul, Roman Chirca spune că este un pachet mai mult decât necesar. Chirca crede că mijloacele venite de la Fondul Monetar Internaţional şi Federaţia Rusă nu vor soluţiona pe deplin toate necesităţile bugetare, iar 100 de milioane de euro ar însemna practic încă 2 miliarde de lei şi ar reduce semnificativ din deficitul bugetar.

Comisia Europeană susţine că fondurile de asistenţă macrofinanciară vor fi puse la dispoziţie celor zece state timp de 12 luni, sub formă de împrumuturi în condiţii extrem de favorabile, pentru a ajuta la acoperirea nevoilor imediate şi de finanţare urgentă.

 

Comentarii