„Am agreat cu colegii mei din guvern să desfășurăm mâine, 17 aprilie, ședința Guvernului, pentru a aproba aceste proiecte. Odată aprobate în Guvern, aceste proiecte vor fi remise Parlamentului spre examinare și aprobare. Urmare a recentei decizii a CCM, guvernul este de-facto lipsit de posibilitatea practică, oferită de Constituție, de a merge cu angajare de răspundere pe aceste proiecte (o eventuală neparticipare a deputaților la prezentarea proiectului de către prim-ministru înseamnă neconstituționalitatea legii din motive procedurale). Respectiv, vom merge pe procedura obișnuită. Sper Parlamentul să aprobe aceste legi. În caz contrar, țara va intra în colaps financiar și social-economic”, a scris Chicu pe Facebook.
El a anunțat că pe parcursul zilei de astăzi Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei și Infrastructurii vor consulta suplimentar proiectele date cu reprezentanții asociațiilor de business.
Principalul argument invocat de magistrații CC, când au declarat legea drept neconstituțională, a fost că sesizările depuse, deși solicitau intepretarea doar a unor articole din lege, se referă la încălcarea procedurii de angajare, fapt care se răsfrânge asupra întregii legi nu doar asupra prevederilor contestate.
Astfel, judecătorii au calificat drept încălcare faptul că pachetul de legi nu s-a prezentat în Parlament.
„Guvernul a întreprins toate acțiunile necesare pentru a putea prezenta proiectul de lege în fața Parlamentului, așa cum impune Constituția. Parlamentul a fost convocat în ședință plenară, însă prezentarea proiectului de lege de către reprezentantul Guvernului în fața Parlamentului nu a fost posibilă, pentru că ședința nu a fost deliberativă. Parlamentul putea să convoace o nouă ședință plenară pentru ca Guvernul să poată prezenta proiectul de lege în cadrul angajării răspunderii. În această cauză, Curtea a observat că procedura în discuție nu a avut loc”, au notat magistrații.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.