Federația Rusă a închis granița cu China la scurt timp după anunțarea epidemiei și a aplicat peste 166,000 de teste pentru coronavirus, fiind pe locul patru în lume după China, Italia și Coreea de Sud.
Precizia acestor teste a fost pusă la îndoială de portalul rus medical PCR News. Potrivit analizei lor, testele folosite în Federația Rusă au un prag prea înalt și depistează virusul doar în cantități mari, scrie europalibera.org.
De asemenea, până recent, rezultatele pozitive erau trimise pentru confirmare la un laborator din Novosibirsk. Pe 23 martie, autoritățile au spus că renunță la această verificare secundară: dacă testul e pozitiv din prima, persoana va fi considerată infectată.
Există suspiciuni și în privința morților cauzate de coronavirus în Rusia. Spre exemplu, o femeie de 79 de ani care a fost testată pozitiv pentru Covid-19 a murit de pneumonie. Autoritățile au declarat apoi că, de fapt, cauza morții a fost un cheag de sânge care nu are legătură cu coronavirusul.
Discursul autorităților ruse s-ar putea schimba
Totuși, Kremlinul a publicat pe site-ul său oficial discuția lui Vladimir Putin cu primarul Moscovei Serghei Sobeanin, care a spus că numărul real al celor infectați e cu mult mai mare decât arată statisticile, indicând o potențială schimbare în discursul autorităților ruse.
Cifrele sunt foarte joase și în Belarus – doar 86 de cazuri și zero morți până acum. Președintele Aliaksandr Lukașenko a refuzat să impună măsuri de carantină și a descris epidemia Covid-19 drept o „psihoză”. Autoritățile de la Minsk însă nu sunt la fel de relaxate pe cât dă de înțeles Lukașenko. În Belarus au fost aplicate până acum peste 20.000 de teste și biroul local al Organizației Mondiale a Sănătății a lăudat autoritățile pentru eforturile lor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.